Минимален размер на допълнително трудово възнаграждение - не по-малък от 0.6% за година

994
Минималният размер на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит по Наредбата за структурата и организацията на работната заплата не може да бъде по-малък от 0.6 на сто за всяка година трудов стаж или професионален опит.

Размерът на допълнителното трудово възнаграждение на работника или служителя се изменя на период, не по-малък от една година придобит трудов стаж и професионален опит. Това предвижда проекта на Постановление на Министерски съвет, обсъден днес от Комисията по доходите и жизнения стандарт към Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), информират от пресцентъра на МТСП.

На работната среща в министерството представители на синдикатите и работодателите обсъдиха предложението. Синдикатите подкрепиха проекта на постановление, а работодателите внесоха предложение за поетапно намаляване на процента от 0.6 през годините, както и задължаване на работодателите да разработят система за отчитане на приноса на всеки служител в предприятието.

По време на работната среща беше обсъден и проекта на Наредба за договаряне на работната заплата. Според него, размерът на минималната заплата за страната не може да бъде по-малък от 110 % и по-голям от 145 % от размера на линията на бедност за страната за съответната година и да не превишава 50 % от размера на средната брутна работна заплата за страната, за предходната година, обявен от Националния статистически институт. Проектът предстои да бъде предложен за обсъждане в НСТС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg