Минималната работна заплата от 2008 година според КНСБ трябва да е 240 лв.

430
Минималната работна заплата от 2008 година според КНСБ трябва да е 240 лв.

Минималната работна заплата от 2008 година според КНСБ трябва да бъде 240 лв., а не одобрената от Министерски съвет (МС) сума от 220 лв. Това съобщават от синдиката в изпратено до БТА становище, по повод одобрената от МС фискална рамка за периода 2008 - 2010 г.

От синдиката обаче, са против намаляването на осигурителните вноски, защото по техните думи това ще дестабилизира пенсионната система в страната. В становището те напомнят, че МС е решил от 1 октомври да ги намали с 3 процента, от които 1 процент е за фонд "Пенсии" и два - за фонд "Безработица".

Несъгласие от КНСБ изразяват и спрямо промяната на съотношението между работодателската и лична вноска по Кодекса за социално осигуряване. Сега съотношението е 65 на 35, а промените предвиждат за 2008 година тя да бъде 60 на 40, уточняват от синдиката.

Според синдикалистите реалният ръст на БВП трябва да бъде 8 процента годишно, за да се осъществи по-бърза и догонваща политика спрямо доходите в Европейския съюз. От КНСБ окачествяват заложената инфлация от 3.7 процента, която до края на 2010 г. според МС трябва да намалее до 2.6 процента, като оптимистична, спрямо скока на цените на стоките и услугите от първа необходимост.

В документа е записано, че бюджетният излишък от 2.5 процента е голям.
Според синдикалистите той може да се инвестира в здравеопазването, образователни инфраструктурни проекти.

От синдиката подкрепят решението на МС за увеличаване на максималния осигурителен доход. За двугодишния период максималната сума ще бъде 2000 лева, а минималната 240 лева. В момента те са съответно 1400 и 220 лв, е пояснено в съобщението.

Одобрението си синдикалните лидери дават и за намерението на МС да увеличи размера на здравно-осигурителната вноска на младежите до 18 години и учениците от 0.5 на 3 процента от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, като тази вноска ще се покрива изцяло от държавата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg