Младенов: Очакваме да се присъединим към Шенген през 2011

869
Младенов: Очакваме да се присъединим към Шенген през 2011

България очаква да се присъедини към Шенгенската зона както е планирано до края на 2011 г. и смята, че експулсиранията главно на румънски и български роми от Франция през последните дни няма нищо общо с този процес, заяви българският външен министър Николай Младенов в интервю за Ройтерс.

"Надявам се, че до лятото на следващата година трябва официално да сме готови да започнем преговори с нашите партньори (от ЕС) за влизане в Шенген", заяви Младенов, имайки предвид Шенгенската зона, в която членуват 25 страни.

Запитан дали проблемът с ромите ще забави плановете на България, той отговори: "Надявам се, че не. За нас е много важно да бъдем оценявани въз основа на това, което сме постигнали до сега".

Младенов заяви, че само около 150 български роми се очаква да бъдат репатрирани и че тяхното експулсиране е вътрешен проблем на Франция. "Ние смятаме, че всички граждани трябва да се съобразяват с всички национални и европейски закони, когато пътуват в други страни...Ако някои граждани не са успели да докажат, че разполагат със средства за издръжка, че имат жилище и застраховка..., тогава страната е в правото си да предприеме инициатива по въпроса", допълни българският външен министър, който участва в международна конференция в словенския град Блед.

Франция репатрира около 600 главно румънски роми, след като в края на юли обяви плановете си да разруши стотици незаконни ромски лагери в рамките на борбата срещу организираната престъпност. "Всеки иска да работи...да проучва възможности, но това не трябва да става за сметка на други страни и не трябва да се използва, за да се злоупотребява със системите за обществена сигурност или гостоприемство на други страни", каза още Николай Младенов.

Той заяви, че много страни в Централна и Източна Европа, включително България, трябва да предприемат стъпки за интегрирането на ромските си общности и България е решена да подобри социалната си политика, за да помогне на ромите да излязат от мизерията.

Младенов не можа да каже кога България ще подаде молба за членство във валутния механизъм ERM-2, т. нар. чакалня на еврозоната, което първоначално се планираше за тази година, но беше отложено заради световната икономическа криза.

"Надявам се, че тъй като еврото като цяло започва да излиза от кризата, ние ще можем да се върнем към този въпрос (за присъединяването към ERM-2)...Запазваме твърда увереност в бъдещето на еврото", допълни Младенов.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg