Мнозинството българи: Дефицитът е наследство на коалицията

620
Мнозинството българи: Дефицитът е наследство на коалицията

Предаването „Референдум" по БНТ проучи вчера вечерта общественото мнение по въпроса за дефицита в бюджета и кой е виновен за него в експресно допитване на Алфа рисърч, в което участваха хора от цяла България.

Дебатът в студиото на предаването бе по темата за дупката в бюджета и причините за този дефицит. Според управляващите виновно за финансовите проблеми на държавата е правителството на тройната коалиция, което е оставило тежко наследство и много необезпечени договори. Според опозицията проблемът е в начина, по който се води сега финансовата политика и в липсата на реформи.

Участници в дискусията бяха заместник-министърът на финансите Владислав Горанов, Николай Василев - член на Политическия съвет на НДСВ, лидерът на СДС Мартин Димитров, зам.-председателите на Атака и ДПС проф. Станислав Станилов и Алиосман Имамов и Димитър Горов - член на ИБ на БСП.

Резултатите от гласуването, след изслушване на отделните тези, са следните: 56.76% от гласувалите смятат, че причина за дефицита е наследството от предишните управляващи. Други 41.31% са на мнение, че забавените реформи водят до влошаване на икономическото състояние на страната, а 1.93% от участниците нямат мнение.

Николай Василев заяви, че като представител на НДСВ, една от трите партии в предишната коалиция, е убеден, че при това управление има няколко много големи постижения във фискалната политика, като посочи рекордните излишъци, натрупани тогава. Той уточни, че изкушено от големите излишъци до 2008 г. правителството е започнало да ги харчи малко неразумно. Това обаче не променя факта, че България имаше много успешна фискална политика за целия период, категоричен беше той.

Владислав Горанов на свой ред каза, че важни моменти във фискалната политика в посочения период са, че вносът значително е изпреварвал износа, както и огромният дефицит по текущата сметка. За него от основно значение е фактът за какво са харчени парите и даде пример с проекта "Цанков камък".

Димитър Горов подчерта, че по време на тяхното управление са безспорни следните факти - държавата е вървяла в добри рамки, икономиката е имала възходящ ръст, приходите в държавата са били изключително добри и благодарение на едно разумно управление в края на мандата са били налични 8 млрд. лв. фискален резерв. Той обясни, че голяма част от излишъците са похарчени за социални проекти, които са подпомогнали възрастните хора и майките с малки деца, и това не може да бъде повод за критика.

Лидерът на СДС Мартин Димитров уточни, че в този дебат трябва да се вземе предвид реалната картина, а тя е следната - наследството от тройната коалиция е тежко и го определи като капан от тяхна страна за следващите управляващи, но "за да бъдем докрай коректни трябва да имаме претенции и към правителството на ГЕРБ, то можеше много по-решително да намали разходите", допълни той.

Проф. Станислав Станилов заяви, че Атака подкрепя безусловно ГЕРБ, като подчерта, че тази подкрепа се дължи на един чисто политически аргумент - 1 млн. и 600 хиляди българи гласуваха за ГЕРБ. Той беше убеден, че месеците управление на новото правителство са абсолютно недостатъчни и изрази оптимизъм, че след като мине повече от година ще се видят конкретни резултати.

Алиосман Имамов не се съгласи с обвиненията към тройната коалиция и обясни, че до момента, в който ГЕРБ са взели властта БВП нараства с 6,0, 6,2 до 6,5%. Това според него е необоримото доказателство, че икономическата политика на тройната коалиция през изтеклия мандат е била разумна.

На снимката: Владислав Горанов, зам. министър на финансите на България

Източник: БНТ/Сн. Profit.TV

 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg