МОСВ съдейства на строителите за усвояване на средствата от еврофондовете

367
МОСВ съдейства на строителите за усвояване на средствата от еврофондовете

Министерството на околната среда и водите ще окаже съдействие на българските строителни фирми да се подготвят за предизвикателствата в процеса на усвояване на средства от европейските фондове. Това заяви днес министър Джевдет Чакъров пред представителите на ръководствата на браншовите организации от строителния бизнес.

Той представи рамката на Оперативната програма „Околна среда” , по която за периода 2007-2013 година ще се усвояват 1.8 млрд. евро. 70 на сто от средствата са предвидени за реализация на интегрирани проекти в областта на водите, 20 на сто – за сектор „управление на отпадъците”.

Работим за това в максимално кратки срокове да стартираме първите търгове и в началото на октомври да се сключат първите договори, съобщи министър Чакъров.

Обявленията за търговете ще бъдат публикувани във вестника на ЕК и в тази връзка имаме желанието да окажем необходимото съдействие на българските строители да се подготвят да отговарят на условията и да са конкурентни на големите европейски компании, допълни той.

Министър Чакъров представи позицията си, че в областта на управлението на отпадъците има големи възможности за публично-частно партньорство и призова строителите да бъдат по-активни в тази посока и да търсят общините.

Българските строители вече сме убедени в нуждата от публично-частно партньорство и сме готови на такъв диалог, увери Симеон Пешов, председател на Българската строителна камара. Българските строителни фирми през последните години укрепнаха и се капитализираха, все още сме далеч от мащабите на крупните европейски фирми, но няма обект в областта на строителството, с изключение на моста над река Дунав, който да не можем да изпълним, допълни той.

Симеон Пешов посочи, че българските строители ще работят за това да не се повтаря негативният опит по Черноморието, където са направени големи инвестиции в туризма, без да се строи адекватната инфраструктура – пътища, пречиствателни станции. Председателят на Българската строителна камара сподели и негативен опит от започналата реконструкция на околовръстния път на София. Кварталите от т. нар. яка на София нямат канализация, а заустват в ями и когато започнахме изкопните работи потекоха отпадни битови води, полагаме тръби, за да не се налага след това пак да се копае, но няма къде да ги свържем, каза Пешов.

Министър Чакъров припомни, че вече е поел инициатива този проблем да бъде решен. Ще съдействаме за намиране на средства за изграждане на канализация в София, извън обхвата на инвестиционната програма на „Софийска вода”. Има възможности за финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към МОСВ, както и по Оперативната програма „Околна среда”, но въпрос на решение на Столичната община е да определи приоритетите си и да реши дали ще представи проект за изграждане на завод, или за водния сектор, каза министърът.

Договорено беше в началото на юли да има среща на министъра с всички членове на Управителния съвет на Строителната камара, който предстои да се формира на базата на новото законодателство. Пред тях ще бъде представена Оперативната програма „Околна среда”, условията за участие в търговете, критериите за избор на строители, както и списък с проекти с най-голяма степен на готовност.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg