МОСВ сезира ЕК заради намаление на квотите емисии парникови газове

311
МОСВ сезира ЕК заради намаление на квотите емисии парникови газове

МОСВ подготви позицията за сезиране на Съда на европейската общност относно решението на Европейската комисия от 26 октомври за намаляване на квотите емисии парникови газове за България, разпределени в двата национални плана за 2007 и 2008-2012 година.

Позицията днес ще се гледа от Съвета по европейски въпроси, а в четвъртък ще се обсъди от Министерския съвет.

Позицията включва подробна аргументация на всички доводи за оспорване на решението за намаление на квотите емисии за страната ни. Те са основно в две посоки: първо - допуснати технически грешки при изчисленията и второ – корекция на базовата за България 2005 година година.

По втория пункт в позицията се представят аргументи в посока на това, че при определянето на квотите емисии за България не е взето предвид затварянето на трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй”, които са работили през 2005 година, а след това тежестта е поета от други мощности, които емитират повече емисии; не е отчетено въвеждането на нови мерки по европейското законодателство (например сероочистващи инсталации), които водят до увеличение на емисиите; не се отчита повишеното производство на електроенергия от ВЕЦ, заради големите валежи през 2005 година, което в други години се поема от ТЕЦ и води до повече вредни емисии.
Очаква се в четвъртък правителството да одобри позицията, след което Министерският съвет трябва да подготви необходимата документация и да внесе иска в съда. Крайният срок е краят на този месец.

Все още се очаква официалният отговор от ЕК на внесената на 4 декември от България позиция за корекции на решението за намаляване на квотите емисии за двата периода.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg