МРРБ и управителите на 6 ВиК дружества подписаха Меморандум за разбирателство със СБ

647
МРРБ и управителите на 6 ВиК дружества подписаха Меморандум за разбирателство със СБ

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски и управителите на 6 ВиК дружества подписаха Меморандум за разбирателство за усвояване на средства от заема със Световната банка (СБ) в общ размер на около 109 млн. евро. ВиК дружествата, които ще ползват средства от заема са в Добрич, Смолян, Стара Загора, Сливен, Разград и Търговище.

Представителят на Световната банка Судипто Саркар заяви, че подписването на меморандумите е крачка напред към дефиниране на необходимите инвестиции и начин да се определи как ще се изразходват средствата. Освен това на базата на подписаните меморандуми ще бъде обоснована по-добре необходимостта от заема пред борда на Световната банка. Дружествата се нуждаят от заем в общ размер на около 46 млн. евро.

Оценяването на компонент 2 от заема ще става на базата на 4 критерия – показател за загуби на вода като процент и обем, работен коефициент, който се определя от съотношението между оперативните разходи спрямо приходите, коефициент на събираемост на вземанията и коефициент на покритие на дълга. В момента тече процедура за избор на консултанти по проекта, като всеки консултант ще поеме по 3 ВиК дружества и ще ги подпомага при изготвянето на тръжните документи.

Според директора на дирекция “Водоснобдяване и канализация” в МРРБ Пламен Никифоров, възможно е проектите да стартират в началото на 2008 година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg