МРРБ и управителите на 6 ВиК дружества подписаха Меморандум за разбирателство със СБ

678
МРРБ и управителите на 6 ВиК дружества подписаха Меморандум за разбирателство със СБ

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски и управителите на 6 ВиК дружества подписаха Меморандум за разбирателство за усвояване на средства от заема със Световната банка (СБ) в общ размер на около 109 млн. евро. ВиК дружествата, които ще ползват средства от заема са в Добрич, Смолян, Стара Загора, Сливен, Разград и Търговище.

Представителят на Световната банка Судипто Саркар заяви, че подписването на меморандумите е крачка напред към дефиниране на необходимите инвестиции и начин да се определи как ще се изразходват средствата. Освен това на базата на подписаните меморандуми ще бъде обоснована по-добре необходимостта от заема пред борда на Световната банка. Дружествата се нуждаят от заем в общ размер на около 46 млн. евро.

Оценяването на компонент 2 от заема ще става на базата на 4 критерия – показател за загуби на вода като процент и обем, работен коефициент, който се определя от съотношението между оперативните разходи спрямо приходите, коефициент на събираемост на вземанията и коефициент на покритие на дълга. В момента тече процедура за избор на консултанти по проекта, като всеки консултант ще поеме по 3 ВиК дружества и ще ги подпомага при изготвянето на тръжните документи.

Според директора на дирекция “Водоснобдяване и канализация” в МРРБ Пламен Никифоров, възможно е проектите да стартират в началото на 2008 година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...