МРРБ: Необходима е политика за интегрирано териториално планиране и развитие

427
МРРБ: Необходима е политика за интегрирано териториално планиране и развитие

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски откри работна среща по финансовия инструмент JESSICA на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). В срещата участваха експерти от ЕИБ, Европейска банка за развитие към Съвета на Европа, Главна дирекция “Регионална политика” към Европейската комисия, представители на МРРБ и общини.

JESSICA (Обща европейска подкрепа за устойчиви инвестиции в градските райони) е инициатива на ГД “Регионална политика” на Европейската комисия, действаща от края на 2005 г. и подкрепена от ЕИБ. Банката има водеща роля в насърчаването и развитието на JESSICA, съобщават от пресцентъра на МРРБ.

По инициативата ще се подкрепят проекти за възстановяване, трансформиране и облагородяване на земята и сградите, подобряване на урбанистичните мрежи, схеми на градски транспорт и управление на трафика, развиване на социални предприятия.

Необходима е политика за интегрирано градско и териториално планиране и развитие, за да се подобрят условията за живот на гражданите и за развитието на бизнеса, каза зам.-министър Михалевски по време на срещата.

Инициативата JESSICA се очертава като многообещаваща за инвестиции в градска среда, каза още Димчо Михалевски. Предвижда се градоустройствени и благоустройствени дейности да бъдат подкрепени и чрез Структурните фондове и банкови кредити.

ЕИБ може да осигури допълнително финансиране на проекти по JESSICA чрез заеми, техническа помощ и разпространение на добри практики, базирани върху създаден опит в прилагането на проекти за урбанистично обновяване в ЕС.

По време на срещата беше представена нормативната уредба на България в областта на устройството на територията и начините за финансиране на проекти. Беше обсъдена възможността да се използват средства по JESSICA за финансиране на приоритетни оси по Оперативната програма “Регионално развитие” 2007-2013 - по приоритетна ос 1 “Устойчиво и интегрирано градско развитие” и по дейността “Устройствено планиране и разработване на проекти” от приоритетна ос 4.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg