МС прие правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите

633
МС прие правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите

Министерският съвет прие правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите, съобщи правителствената информационна служба.

Правилникът е свързан с последните изменения и допълнения на закона, които са в сила от 30 август 2007 г. В него са уточнени икономическите дейности, в които ще се насърчават инвестициите.

През следващите години от индустриалния сектор ще се стимулират капиталовложенията в преработващата промишленост, производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници.

От сектора на услугите ще се подпомагат инвестициите във високотехнологичните дейности в областта на компютърните технологии, научноизследователската и развойна дейност, в образованието и хуманното здравеопазване.

Промените в закона предвиждат ново деление на инвестициите на два класа - "А" и "Б", вместо досегашните три класа. Минималният праг за инвестицията от клас "А" ще е 70 млн. лв., а за "Б" - 40 млн. лв. Инвестициите от клас "А" ще получават индивидуално административно обслужване.

Правилникът урежда реда за прилагане на въведената нова мярка за насърчаване на инвестициите - финансово подпомагане за обучение за придобиване на професионална квалификация.

Промените в Закона за насърчаване на инвестициите предвиждат държавата да подпомага инвеститорите, които осигуряват работа на млади специалисти до 29 г., или на стажанти от университети в страната в нови високотехнологични производства, както и когато капиталовложенията се осъществяват изцяло в икономически изоставащите региони. Финансовата подкрепа ще бъде за обучение и придобиване на професионална квалификация.

Въвеждането на новия стимул се налага поради доказаната от бизнеса остра необходимост от нови знания и практически умения, свързани с прилагането на новите технологии. Целта е повишаване конкурентоспособността на икономиката чрез нарастване на инвестициите в технологично развитие, в производства и услуги с висока добавена стойност.

Очакваният ефект е подобряване на конкурентните позиции на страната и привличането на нови капитали чрез доближаване до прилаганите схеми от инвестиционни стимули в страните от Централна и Източна Европа като Чехия и Словакия.

Въвежда се конкурсна процедура за оценка и избор на инвестиционните проекти за насърчаване, които се финансират от държавния бюджет. Оценката ще се извършва на две сесии през календарната година, за които се предвиждат близо 50 на сто от планираните средства.

Определени са критериите и приоритетите за класиране, които са основа за методологията и оценката. Методологията ще се утвърждава от министъра на икономиката и енергетиката, и ще бъде публикувана в сайта на ведомството.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...