МВФ: България ще има нужда от помощ

396
МВФ: България ще има нужда от помощ

Източна Европа затъна дълбоко в тресавището на големите дългове и намалялото банково кредитиране. За региона става все по-трудно да маневрира, твърдят експерти от МВФ. България е изправена пред непосилни дългове.

Икономистите съзират колебливи знаци на подобрение. Мнозина са на мнение, че краят на световната криза вече се вижда. Последните новини за започващо възстановяване на американската икономика дават на света надежди за по-бързо от изплуване от дълбоката рецесия. Положителни са перспективите и за Източна Европа.

Според икономическите анализатори за пръв път от 2007 година насам се наблюдава раздвижване на инвеститорския интерес към региона. Въпреки това МВФ е на мнение, че чуждестранните инвестиции и кредитирането за частни лица и фирми в Източна Европа няма да се върнат скоро. Един от големите проблеми на региона е „застиването" на капиталовите потоци вследствие на кризата. „Ключовете за излизане от кризата са в ръцете на банковия сектор, откъдето започна всичко", казват икономистите. МВФ вижда размразяването на кредитирането в Източна Европа като един от трудните за разрешаване проблеми, тъй като това зависи главно от западните банки, опериращи в региона.

Заедно с други международни финансови организации МВФ положи наистина големи усилия, за да предотврати оттеглянето на застрашените западни банки и произтичащия от това внезапен стоп на кредитирането за Източна Европа. Но натрупаните огромни дългове в региона продължават да са извор на финансова несигурност.

МВФ и главните агенции за икономически анализ в САЩ предвиждат увеличаване на броя на просрочените заеми в повечето източноевропейски държави, като България е сред най-застрашените. При това положение потреблението ще продължи да намалява, а растежът на икономиката остава далечна перспектива.

През 2009 година България трябва да изплаща дългове в размер на над 26 милиарда долара, което, според рейтинговата агенция Фитч, представлява 64 процента от БВП. Цитирайки агенцията, „Мъниуеб" пише, че при това положение България може да се окаже зависима от помощта на МВФ. „По всяка вероятност София ще трябва да обмисли възможността за външно финансиране през втората половина на 2009 година", съобщава агенцията и допълва: „А това ще постави под политически натиск новото правителство."

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg