МВФ: Кабинетът в София много говори, води рискова политика

822
МВФ: Кабинетът в София много говори, води рискова политика

Правителството в София не показва решителни мерки в областта на структурните реформи и говори много, но не предприема очакваните действия. Това каза ръководителят на Мисията на Международния валутен Фонд за България (МВФ) Бас Бакер по време на срещата в САЩ с делегацията на РЗС, в която участват Яне Янев, Атанас Семов и Живко Темелков.

По време на срещата Бакер представи основните моменти от заключенията в доклада на Мисията на МВФ за България, който предстои да бъде обсъден от борда на директорите на 5 май във Вашингтон.

Той подчерта, че България се сблъсква с по-сериозни фискални проблеми, отколкото МВФ е очаквал и настоящата финансова политика е прекалено рискова и може да предизвика още по-задълбочаваща се икономическа криза в България. Бакер споделил своята загриженост, че правителството в София не показва решителни мерки в областта на структурните реформи и говори много, но не предприема очакваните действия.

Според анализа на МВФ приетият бюджет 2010 е основан на прекомерни очаквания за приходната част с цел да се позволи на правителството да разходва повече от това, което може да постъпи като приходи в бюджета. Предвижданията на Фонда са за над 4 % бюджетен дефицит, а не както бе гарантирано през февруари в България от правителството на ГЕРБ за дефицит от 1.8 %. Освен това се наблюдава и тенденция към продължаващо намаляване на вътрешното потребление и износа.

Лидерът на РЗС от своя страна остро разкритикувал анти-кризисните мерки на българското правителство и ги определил като проциклични, неконтролируеми и водещи до непредсказуем финансов срив.

След срещата Янев на шега попитал Бас Бакер дали Бойко Борисов няма да го „уволни" заради среща с лидера на българската опозиция? Спокойно и с разбиране Бакер отговори: „Борисов също като вас преди да стане премиер дойде в този кабинет в качеството си на опозиционен лидер."

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg