МВФ прогнозира ръст на БВП до 3% у нас през 2011

959
МВФ прогнозира ръст на БВП до 3% у нас през 2011

Предлаганият от българските власти Пакт за финансова стабилност ще изпрати силен сигнал за ангажираността на България да провежда благоразумна фискална политика. Това се казва в заключенията на редовната мисия на Международния валутен фонд у нас, която приключи днес със среща с финансовия министър Симеон Дянков, неговите заместници и подуправителя на БНБ Калин Христов.

Според мисията на МВФ, водена от представителя за България Катрина Пърфийлд, в допълнение към новата рамка, правилото за ограничаване на разходите трябва да залегне в Закона за устройството на държавния бюджет.

Правителството е на път да постигне заложената цел за бюджетния дефицит за 2011 година. Важно е обаче да се поддържат продължаващите усилия в борбата с укриването на данъци при въздържане от увеличение на разходите. Подобряването на ефективността на публичните разходи ще създаде възможност за пренасочване на средства към усилващата растежа сфера на образованието и за капиталови инвестиции, смятат още експертите на МВФ. Те подчертават и важността на усилията за подобряване на системата и ефективността на разходите в здравеопазването.

Износът се възстанови до нива над тези преди кризата и се очаква да тласне реалния ръст на БВП до 3% през 2011 г., прогнозират от МВФ. Същевременно вносът остава слаб и текущата сметка се доближава до баланса. По-високите цени на храните и горивата се очаква да повишат хармонизирания индекс на потребителските цени до 4¼ процента тази година преди да спадне до 3% през 2012 година.

Структурните реформи, записани в Националната програма за реформи на България, според МВФ ще бъдат ключов фактор за повишаване на потенциалния растеж, като вече е налице добро начало по отношение на изпълнението. Осезаем напредък е налице при усвояването на Структурните фондове на ЕС. Подготвяните изменения на Закона за обществените поръчки се очаква допълнително да ускорят този процес, допълват от МВФ.

От Фонда отново подчертават доброто състояние на българската банкова система. Капиталовата адекватност на банките у нас към края на март т.г. възлиза на 17.7% и надвишава повече от два пъти изисквания в ЕС минимум.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg