МЗХ представи годишния си доклад по Програмата за развитие на селските райони

417
МЗХ представи годишния си доклад по Програмата за развитие на селските райони

Годишен доклад за изпълнението на Програмата за развитие на селските райони за 2007 година, бе приет на днешното заседание на Комитета за наблюдение на Програмата, пише на сайта на министерството.

Докладът е съобразен с бележки, направени от ЕК след първото му изпращане на 30 май 2008 г., и до 30 юни трябва да бъде въведен в официалната електронна система с документи на комисията. Докладът съдържа информация за всички подготвителни дейности за стартирането на различните мерки по програмата, извършени през 2007г., в това число укрепването и обучението на административния капацитет, отговорен за прилагането й, както и подготовката на бенефициентите за прилагането й с информационни и разяснителни кампании.

Към много добра комуникация между институциите, както и с бенефициентите, на разбираем за тях език, и отнасяне към ЕК като към партньор, който ни помага за общия ни напредък, призова вицепремиера Меглена Плугчиева при откриването на заседанието на комитета. Информацията трябва да достигне до всяко кътче на страната ни, в която над 40 % от населението живее в райони, които тази програма засяга. Важно е хората да бъдат подготвени така, че и сами да могат да изготвят проектите, с които да кандидатстват, за да могат да се справят и без да е необходима външна консултантска помощ, така че да няма посредник между тях и програмата, подчерта още вицепремиерът.

Министър Валери Цветанов от своя страна увери, че МЗХ без почивен ден от близо месец е в режим на постоянен диалог с европейските и български институции, както и с потенциалните бенефициенти и неправителствените организации в търсене на работещи и реални стъпки за наистина успешно и навременно стартиране на всички мерки по програмата. Министър Цветанов специално подчерта ролята на Националната служба за съвети в земеделието, която безплатно консултира и изготвя проекти на потенциални бенефициенти по някои от вече стартиралите мерки.

До 31 юли 2008 г. се очаква официалното публикуване в ДВ на наредбите по всички мерки, посочи заместник-министър Димитър Пейчев, председател на Комитета за наблюдение на ПРСР. Общата задача, която сме си поставили, е да се ускори отварянето и на последните мерки, така че до края на годината да се приемат документи по всички мерки.

От Разплащателната агенция информираха, че по двете отворени мерки по Първа ос от стартирането им досега са приети общо документи за 1300 проекта, като по мярка 112 „Млади фермери” са приети 723 проекта, а по мярка 121 „Модeрнизация на земеделските стопанства” са приети документи за 577 проекта. Емил Дърев, зам.-изпълнителният директор на РА увери, че програмата набира скорост, което е обнадеждаващо, и само за последните 10 работни дни са приети и обработени 334 заявления за подпомагане.

По втора ос – Опазване на околната среда, по мерките за планинските и други необлагодетелствани райони, по която единствено се приемаха документи още през 2007г., са били приети документи от близо 31 000 бенефициенти за около 455 000 ха площ. През настоящата 2008 г. се очаква с около 5% ръст, като в момента по неокончателни данни са обработени 28 000 заявления за 425 000 ха. Същевременно по другата мярка – 214 за агроекологични плащания, са подадени 1286 заявления за около 50 000 ха.

В ход са и процедурите по влизане в действие на мерките по ос 4 – Лидер, като се проведени конкурси за оценители на проекти, които трябва да бъдат обучени за работа с програмата.

Референтът за България по отношение развитието на селските райони в Главна дирекция Земеделие и Развитие на селските райони към ЕК Хелън Уилямс, запозна членовете на комитета с възможностите и процедурите за изменение на ПРСР, като подчерта, че има три типа изменения – преразглеждания, които изискват решение на ЕК и мнението на Комитета за наблюдение, трансфери, изискващи решения само на ЕК, както и други изменения, които не изискват решение на ЕК, или се равняват на нотификация.

Зам.-министър Пейчев посочи в заключение, че в протичащата информационна кампания по програмата, започнала далеч преди стартирането й с изготвянето и разпространяването на множество печатни и електронни материали, радио и телевизионни клипове и семинари, една от основните задачи на екипите на МЗХ продължава да бъде не само разясняването, но и мотивирането на земеделските стопани да участват в програмата. Това е особено наложително при прилагането на мерките по Ос 4 – Лидер, където стопаните трябва да бъдат убедени, че заедно могат много повече и да работят заедно за свои общи проекти на ниво общини и да създават местни инициативни групи (МИГ), които наистина да работят ефективно и инициативно.


Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg