МЗХ съдейства за американска инвестиция от 270 млн. евро

468
МЗХ съдейства за американска инвестиция от 270 млн. евро

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов съдейства за учредяване на сервитутни права, за най-мащабния ветроенергиен парк в България и Източна Европа, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

270 млн. евро е общата стойност на инвестицията по одобрения проект на ЕЙ И ЕС ГЕО ЕНЕРДЖИ ООД, който е с капацитет от 156 МВт. Договорът подписан от председателя на Държавна агенция по горите доц. Георги Костов е за учредяване на сервитутни права и е необходим за въвеждането в експлоатация на ветроенергиен парк "Свети Георги", община Каварна.

Реализирането на проекта е от съществено значение за постигане на поетите от страната ни ангажименти за намаляване на въглеродните емисии и увеличаване на дела на производството на енергия от възобновяеми енергийни източници до края на 2020 г.

До момента са монтирани всички предвидени 52 броя ветрогенератори. Изградени са и всички подземни кабелни трасета с обща дължина повече от 62 км. Очаква се да приключи и строителството на присъедителната станция, както и въздушния електропровод 110 Кв с дължина 5,5 км. В началото на месец октомври се предвижда присъединяването му към Националната електропреносна мрежа на страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg