На 620 млн. лв възлиза невърнатото ДДС на кабинета Станишев

672
На 620 млн. лв възлиза невърнатото ДДС на кабинета Станишев

„Предишното правителство не е връщало ДДС, за да прикрие нарастващия бюджетен дефицит. Сумата, която се е натрупала от невърнато ДДС възлизала на стойност от 620 млн. лева". Това каза вчера в Бургас финансовият министър Симеон Дянков.

По време на управлението на ГЕРБ са върнати 340 млн. лева. Това е помогнало на бизнеса в различни региони на страната и вече се забелязват признаци на икономически растеж.

„В следващите месеци България има уникалната възможност да направи неща,които са били немислими досега. Победата на ГЕРБ даде възможност на правтелството да работи като единица", каза още министър Дянков.

Според министър Дянков малкото време, през което са на власт, са свършени някои важни неща. „Помогнахме по-бързото връщане на данък добавена стойност на фирмите. Министър Дянков е вкарал в Министерски съвет постановление № 196 за намаляване на административните разходи с 1 млрд. 100 млн. лева.

Преди два дни се прие постановление за консервативна фискална политика на кабинета. Тя е фиксирана за 6 месеца, а не както досега - за 3 месеца. Минава се на 4 годишна икономическа рамка. По прогноза на Дянков, България ще излезе от кризата между април и май 2010 година. Тогава ще се усетят първите признаци за реален икономически растеж.

Усилено се работи по законови промени в интерес на бизнеса в България. Предвидени са промени в Закона за обществените поръчки. Досега ЗОП е дискриминарал новите и малки фирми. ЗОП не давал възможност на малките фирми да участват, а приоритет се е давал само на наложилите се вече утвърдени на пазара големи играчи.

Кабинетът предвижда създаване на отделна агенция, която да се занимава с държавните предприятия, за да не се изпада в конфликт на интереси между държавните предприятия и Министерски съвет. Започната е работа по преразглеждане дейността на митници, НАП, Агенция за държавни взимания. За 1 месец са свършени много неща за подобряване на бизнес средата и извеждането на България на друго ниво, каза още Дянков. Това не се е случвало никога досега за предходните 20 години на управление.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg