Над 150 000 ПИК за достъп до услугите на НОИ издадени през 2017 г

568
Над 150 000 ПИК за достъп до услугите на НОИ издадени през 2017 г

© Pixabay

През 2017 г. в приемните на Националния осигурителен институт (НОИ) са издадени над 150 000 персонални идентификационни кодове (ПИК). Това показват
окончателните данни за ползваемостта на електронните услуги на институцията през миналата година.

Статистиката сочи, че средномесечно 12 625 лица са посетили офисите на НОИ и са поискали да им бъде издаден такъв код. ПИК се издава на момента във всяко териториално поделение на институцията, само срещу представяне на личната карта на лицето.

Защитеният достъп до електронните услуги на НОИ е факт от 2005 г., когато на всички осигурени лица беше изпратен еднократно ПИК. Общият брой на пожелалите след това да имат такъв достигна 1 милион в средата на миналата година.

Както е известно, ПИК на НОИ предоставя лесен, удобен и безплатен начин за ползване на редица електронни справочни и административни услуги на НОИ през интернет страницата на института. Чрез него осигурените лица могат без да посещават офисите на институцията да получат персонални справки, които са свързани с достъп до личните им данни.

По интернет те могат да следят осигурителния си статус и дали работодателят им начислява дължимите осигуровки. Ако им предстои пенсиониране, потребителите могат да проверят
наличната информация за натрупания си осигурителен стаж и доход, както и да изчислят прогнозния размер на пенсията си.

В случай че са останали без работа или са в отпуск по болест или по майчинство, чрез своя ПИК лицата могат дистанционно да следят дали им е отпуснато полагащото им се обезщетение и дали същото е изплатено. Освен това имат възможността да проследяват постъпилите данни за издадени болнични листове и кои документи за тяхното изплащане са вече налични в НОИ.

С ПИК може да се подаде заявление по електронен път за извършване на редица административни услуги, да се зададе актуален въпрос или да се подаде сигнал или жалба, изискващи достъп до лични данни, чрез контактните форми.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg