Над 300 гости събра първият Салон на българското вино в ЕП в Страсбург

844
Над 300 гости събра първият Салон на българското вино в ЕП в Страсбург

За мен като представител на България в ЕП е изключително важно да покажем пред европейските ни партньори новото лице българското винопроизводство и да изтъкнем нашите реални достойнства, заяви Петя Ставрева при откриването на Салона на българското вино в Европарламента в Старсбург.

Днес всички ние си даваме сметка, че всяко решение взето тук има пряко отражение върху живота на гражданите в страните-членки и това се отнася в пълна степен и за реформата във винения сектор, подчерта тя. Много се радвам, че българското винопроизводство вече участва в изграждането на имиджа на европейското вино на световния пазар и съм сигурна, че нашите производители достойно ще се справят с тази мисия, каза Петя Ставрева.

В изказването си пред гостите на Салона председателят на групата на ЕНП-ЕД Жозеф Дол акцентира на качеството на българските вина и на възможности за завоюване на нови пазарни позиции за винопроизводителите от новоприсъединилите се страни членки.
Президента на интер-групата по вино Астрид Люлинг посочи основните предизвикателства пред реформата във винения сектор и пожела успех на българските винари.

Първият Салон на българското вино в ЕП в Страсбург събра повече от триста гости. Вицепрезидентът на Европейския парламент Роди Краца, посланикът на Германия към Съвета на Европа Еберхард Кьолш, председателят на Комисията по земеделие в ЕП Неил Париш, както и много евродепутати, дипломати, журналисти и служители на Парламента дойдоха да опитат българско бяло и червено бутиково вино от Благоевград, Харманли, Оряховица, Любимец и Свиленград.

Български евродепутати от всички политически сили, както и Анастасия Мозер, заместник-председател на Народното събрание и председател на БЗНС-НС присъстваха на винения салон .

Салонът на българското вино беше предшестван от пресконференцията "Европейската винена реформа: българският поглед" с участието на Петя Ставрева и Елизабет Йегле, немски евродепутат от Комисията по земеделие.

През следващите седем години България ще получи от ЕС 166 млн. евро за подпомагане на винопроизводството у нас. Надявам се, че усвояването на тези средства ще е съобразено с потребностите от инвестиции и ще подпомогне повишаване на конкурентоспособността на българските вина, каза Петя Ставрева.

"Ние трябва да следим с голямо внимание за какво се харчат средствата на европейските данъкоплатци както що се отнася до субсидиите за винопроизводството, така и за Общата селскостопанска политика като цяло", подчерта Йегле.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg