Над 80 млн. лв. са заложени за ремонт на пътищата в Пловдивско през 2008 г.

504
Над 80 млн. лв. са заложени за ремонт на пътищата в Пловдивско през 2008 г.

Над 80 милиона лева са заложени за 2008 г. за ремонт на пътната инфраструктура в Пловдивска област. Това съобщи в Пловдив министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

Той подчерта, че парите са два пъти повече в сравнение с усвоените през миналата година. Проектите ще се реализират по три програми - по линия на Областно пътно управление, рехабилитация на пътищата на МРРБ и чрез фонд "Републиканска пътна инфраструктура".

Продължава рехабилитацията на пътя Пловдив - Карлово в участъка на гр. Баня; ще започне разширението на пътя Асеновград - Смолян; ще се изгради изцяло нов път между с. Поповица и Асеновград. По програма "Транзитни пътища 5" ще се извърши пълна рехабилитация и разширение на пътя Пловдив - Асеновград, а по "Транзитни пътища 4" - пътната отсечка между Първомай и Хасково.

В програмата е предвидено построяването на мостови съоръжения в първомайския квартал Дебър и на реките Белица, Мечка и Стряма. Три големи проекта ще бъдат реализирани в пловдивско и в областта на ЖП пътищата, подчерта Мутафчиев. Продължава изграждането на ЖП отсечката Пловдив-Първомай, която в момента се забавя с 4 месеца, осигурени са и средства за ремонт на линията Пловдив - Бургас. В края на 2009 г. пътуването между София и Бургас с влак ще се съкрати поне с един час, твърди Мутафчиев. Ще се ремонтира и ЖП гарата в Пловдив.

Тази година ще бъдат пуснати в движение и 25 нови електрически мотриси, които ще обслужват пътниците в крайградските райони на Пловдив и София. Акцент в програмата за Пловдивска област, според Петър Мутафчиев, е изграждането на ново и модерно гражданско летище, което трябва да заработи пълноценно до края на 2009 г.

Проектът включва изграждане на временен терминал, който ще бъде свързан с паркинг, предвижда се и удължаване на чакалнята. Летището ще има нова кула, а по договора с Министерството на отбраната ще бъде изградена нова рульожка и път до Авиобаза Крумово. По време на всички ремонтни и строителни дейности летище Пловдив няма да се затваря, каза още министър Мутафчиев, цитиран от БТА.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg