НАКР присъди първоначален кредитен рейтинг на „Л.К.С.” ООД

1286
НАКР присъди първоначален кредитен рейтинг на „Л.К.С.” ООД

„Национална агенция за кредитен рейтинг” АД (НАКР), асоцииран партньор на Moody’s Investors Service в България, присъди първоначален местен кредитен рейтинг на „Л.К.С.” ООД. Дългосрочният кредитен рейтинг на дружеството е bgBaa3, а съответният краткосрочен рейтинг e bgP-3. Перспективата е стабилна.

Местните рейтинги на НАКР представят мнението на агенцията за сравнителната степен на кредитен риск на дружествата в границите на България. При анализа се оценява възможността и готовността на дадено предприятие да погасява финансовите си задължения напълно и навреме.

„Л.К.С.” понастоящем е най-голямата компания в сферата на авиационния кетъринг в България. Разполага с лиценз за дейност на летищата в София и Пловдив, а производствената й база е разположена непосредствено на Летище София.

Сред основните клиенти на „Л.К.С.” са авиокомпанията с най-голям пазарен дял в страната – „България Ер”, Правителствен Авиоотряд, както и голям брой чартърни авиопревозвачи. Дружеството разраства дейността си по посока на индустриален кетъринг, където има възможност да реализира значителния си капацитет в рамките на пазар с голяма перспектива за растеж.

Основен фактор за присъдения рейтинг представлява добрият финансов профил на „Л.К.С.”. Финансовата задлъжнялост на дружеството е сравнително ниска с адекватно покритие на финансовите задължения. Анализът на ликвидността показва добрата способност на дружеството да изплаща краткосрочните си задължения напълно и навреме. През последните три години рентабилността е под натиск, но спада от относително високи нива. Новото ръководството на „Л.К.С. е възприело стратегия за възстановяване на оперативното представяне на дружеството с конкретни мерки по подобряване на неговата ефективност.

Въпреки добрата пазарна позиция негативно влияние върху рейтинга оказва концентрацията в дейността на дружеството по сегменти и клиенти. Неголемият размер на пазара на кетъринг предопределя и мащаба на дейността на дружеството.

Положително върху рейтинга влияе принадлежността на „Л.К.С.” към структурата на „Лев Корпорация”, която представлява силно диверсифицирана холдингова група със значително присъствие в различни сфери на бизнеса. Дружеството се възползва от тясното сътрудничество с другите фирми в структурата, с което е постигната частична вертикална интеграция. Стабилната перспектива отразява мнението на НАКР, че в средносрочен аспект не виждаме причини за промяна на кредитния рейтинг.

Снимка: БГНЕС/EPA

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg