Намалиха глобите за неспазване на трудовото законодателство

703
Намалиха глобите за неспазване на трудовото законодателство

Депутатите намалиха долната граница на глобите за работодателите, които не спазват трудовото законодателство. Така работодател, който не изпълни задълженията си за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, ако не подлежи на по-тежко наказание, ще се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 15 000 лв., а виновното длъжностно лице, ако не подлежи на по-тежко наказание - с глоба в размер от 1000 до 10 000 лв.

Работодател, който наруши разпоредбите на трудовото законодателство извън правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, ако не подлежи на по-тежко наказание, ще се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 15 000 лв. Предвижда се и виновното длъжностно лице, ако не подлежи на по-тежко наказание да се наказва с глоба в размер от 1000 до 10 000 лв. Предложението бе прието със 70 гласа „за", 8 гласа „против" и 3 гласа „въздържал се".

Преди това съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова призова депутатите от ПГ на КБ да не спекулират с предложението за намаляване на долната граница на санкциите при неспазване на трудовото законодателство, тъй като горната граница си остава висока.

Емилия Масларова пък коментира, че тази мярка няма да подобри събираемостта в хазната. „Защо намалявате глобите? Няма логика. Това е превенция срещу евентуално престъпление", каза Масларова.

„Прекалено голяма става разликата от долната до горната граница. Аз не разбирам все още защо го правим това нещо и каква е целта", каза Драгомир Стоянев от Коалиция за България.

Целта на тези глоби е не да пълнят хазната, а да се спазва законодателството. Като намаляваме глобите, даваме възможност работодателят, който нарушава закона да си плати глобата, допълни той.

Даваме възможност работодателят да злоупотребява и да си плаща глобите. Тогава да направим 1 лв. долната граница, предложи Стойнев.

Депутатът от ГЕРБ Стефан Господинов заяви, че събираемостта на тези санкции е прекалено малка, проточват се във времето и се атакуват от съда.

По думите му с намаляването им ще се стимулирало спазването на закона. Господинов заяви, че със сегашните високи санкции са възможни и корупционни практики заради тези санкции.

С настоящите санкции някоя малка фирма може да стигне и до фалит, коментира той и попита депутатите от Коалиция за България до кога ще гледат на работодателите като потенциални престъпници.

Източник: Фокус

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg