Намалява броят на лицата, които ще отпаднат от системата на социално подпомагане

377
Намалява броят на лицата, които ще отпаднат от системата на социално подпомагане

Броят на отпадналите от системата на социално подпомагане след януари 2008 г. ще намалее, каза министърът на труда и социална политика Емилия Масларова на пресконференция за хода на кампанията „Не на „професията” социално слаб” в МТСП.

Към момента общият брой на безработните лица, които ще отпаднат от социално подпомагане след 1 януари 2008 година е 17 642 души.

5166 са включените в програми за заетост, 37 в мерки по Закона за насърчаване на заетостта, 206 души са устроени на пазара на труда, 63 са включени в ограмотителни курсове, а 160 са включени в курсове за професионална квалификация, съобщи още Масларова.

Тя представи конкретните мерки на МТСП за професионална реализация на тези лица до края на годината. Предвижда се в програми за заетост да бъдат включени около 10 437 души, в мерки за заетост – 1129 души, в курсове за ограмотяване 2457 лица, в курсове за професионална квалификация – 2200, а 2617 лица да започнат работа. Провеждат се ежемесечни срещи и се актуализират плановете за действие, като се предвиждат различни възможности за реализация – включване в програми и мерки за заетост, в курсове за ограмотяване и квалификация и устройване на работа.

Резултатите от националното представително социологическо изследване на агенция „АССА-М” на тема „Емиграционни нагласи на българските граждани” представи социологът Михаил Мирчев. Изследването показва, че след приемането на България за член на ЕС от януари 2007 г. намалява категорията българи, които и принципно, и прагматично имат нагласа за външна емиграция (около 80%). Мотивът за емиграция “набавяне на средства” отстъпва място на по-субстанциални ценности – професионална кариера като дългосрочен ресурс за личен просперитет. Основният мотив за завръщане в страната е възможност за адекватно професионално развитие.

Изследването извежда констатацията, че българската емиграция през 2007 г. не е опасна за Европа. Нагласите за емиграция са най-високи сред младите и високообразовани българи. Затова, според социолога Михаил Мирчев, е необходимо работодателите да инвестират в потенциала на младите и високообразовани българи като стимулират тяхната професионална реализация в България.

Междуведомствена работна група по въпросите на миграционната политика подготвя Национална стратегия по миграция и интеграция на имигранти, която се очаква да бъде приета до март 2008 година, съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Димитър Димитров.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...