НАП ревизира над 300 фирми заради възможни измами с ДДС

777
НАП ревизира над 300 фирми заради възможни измами с ДДС

Над 300 български фирми ще бъдат ревизирани от Националната агенция за приходите (НАП) заради несъответствия в отчетените от тях вътреобщностни придобивания (внос) с информацията, получена от данъчните администрации на страните от ЕС.

Несъответствието между декларираните доставки към България на фирми от Италия и декларираните от български дружества покупки възлиза на над 100 млн. лв., съобщават от НАП.
Близо 80 млн. лв. е разминаването между данните, посочени от българските и гръцки фирми.

Несъответствията ще бъдат проверени, а там където се налага, ще бъдат извършени и данъчни ревизии.

От влизането на страната ни в ЕС се използва електронната система VIES, която позволява на данъчните администрации в Съюза да обменят информация помежду си за всички транзакции между контрагенти в различните държави.

От друга страна, всички български търговци, регистрирани по ДДС, са длъжни да подават ежемесечно в НАП информация за сделките си с фирми, също регистрирани по ДДС на територията на Европейския съюз.

Често срещаните грешки са в издаването на протокол за „самоначисляване" на ДДС. Най-често се посочват като контрагенти на български идентификационни номера за целите на ДДС, вместо такива на фирми от ЕС или посочване само на размера на ДДС, без да се вписва данъчната основа, върху която е начислен данъкът.

Идентифицирани са и фирми, които не са издали протоколи за осъществените вътреобщностни придобивания или протоколите са издадени със закъснение. Друг често срещан пропуск във VIES декларациите и протоколите за „самоначисляване" на ДДС е вписването на некоректни ДДС номера на контрагентите.

За първите 5 месеца на 2007 г. са подадени над 27 000 VIES декларации от български фирми.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg