НАТО: България е постигнала сериозен напредък в сферата на гражданската защита

430
НАТО: България е постигнала сериозен напредък в сферата на гражданската защита

Вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем проведе двустранна среща с помощник генералния секретар на НАТО Мориц Йохемс, информират от министерството.

Двамата обсъдиха проблемите на гражданската защита на населението. Министър Етем запозна посланика с приоритетите в работата на министерството и създадената законова база за координация на институциите и дейностите при бедствия и аварии. Като успешна определи работата на Националния учебен център на министерството, който организира обучението на населението, на управленските и експертите екипи на общинско и областно ниво, а също така и с подготовката и обучението на спасителите.

Според министър Етем министерството само за една година е успяло качествено да подобри техническото оборудване на спасителните екипи. Изграждането и модернизирането на системите за ранно предупреждение също е част от важните приоритети на министерството, подчерта Емел Етем.

Само за една година България е постигнала сериозен напредък в сферата на гражданска защита на населението, смята посланик Йохемс. По думите му новосъздаденото министерство е успяло да открие и да започне решаването на много проблеми, свързани с координацията между ведомствата.

Той приветства усилията на България за създаването на Единната спасителна система страната. Това е труден процес в повечето страни от евроатлантическата общност, защото в преодоляването на граждански кризи участват много ведомства, които имат свои специфични функции. Имате полезен опит в обучението на младите хора, а това една добра инвестиция.

За жалост много страни са загърбили тези добри практики, подчерта посланик Йохемс. По време на разговорите той потвърди своето виждане, че всяка страна трябва да изгражда и поддържа свои професионални структури и средства за пряка намеса, както прави България. Опитът от тази година показа, че по едно и също време в много страни се случват мащабни бедствия. По думите му в такива случаи, ако има един общ център и общи сили за реагиране, ще бъде трудно разпределянето на ресурсите.

Семинарът днес продължи работата си в четири модула. В първия експертите работят по теми, свързани със защита на критичната инфраструктура при терористични атаки с използване на химически, биологични, радиационни и ядрени агенти.

Вторият модул е за определяне на стандартите на екипите за бързо реагиране чрез обучения и учения. В третия модул се дискутира анализа на риска от химически, биологически, радиологически и ядрени инциденти. Модул 4 има за цел да подготви наръчник за екипите за бързо реагиране.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg