Най-ниските заплати у нас са в сектора на хотелиерството, сочи статистика на НСИ

725
По данни на НСИ най-ниските средни заплати у нас са тези в производството на текстил и облекло (270 лв.) и хотелиерството и ресторантьорството (280 лв. за месец).

Най-високи за момента са заплатите на заетите в сферата на производство на рафинирани нефтопродукти и ядрено гориво, където средното месечно възнаграждение възлиза на 1093 лв.

Според изнесените статистически данни, през първото полугодие на 2007 год. средната месечна работна заплата на наетите по трудово и служебно правоотношение се е покачила с 8.22% от 377 лв. на 408 лв.

Ръстът на заплатите в държавния сектор за изминалото шестмесечие е в размер на 7.34%. За юни средната заплата в държавния сектор е 424 лв.

В частния сектор се наблюдава по-висок ръст в рамките на 8.60%, като заплатите за месец юни възлизат на средното равнище от 404 лв.

С 14.3% са нараснали работните заплати в добивната промишленост, като за месец юни заетите в сектор получават средно по 741 лв.

След нефтения сектор, втори по-височина са заплатите във финансовото посредничество, със средно месечно възнаграждение в размер на 940 лв. за месец.

Високи са заплатите също така в сферата на производството и разпределението на електроенергия, газ и вода (719 лв.), както и при добивната промишленост (741 лв. за месец) и държавното управление (595 лв.).

Традиционно ниско остава възнаграждението в образованието, където средната заплата е 380 лева.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg