НЕК и "Атомстройекспорт" подписаха основния договор за изграждането на АЕЦ "Белене"

432
НЕК и

 Националната електрическа компания и "Атомстройекспорт" подписаха основния договор за изграждането на АЕЦ "Белене", съобщиха от пресцентровете на НЕК и на "Атомстройекспорт". Договорът за инженеринг-доставка-строителство, за проектиране,
изграждане и въвеждане в експлоатация на блокове "1" и "2" на АЕЦ "Белене" между НЕК и "Атомстройекспорт" (ЗАО "Атомстройекспорт") беше подписан в присъствието на президента на България Георги Първанов и на президента на Русия Владимир Путин.

Главен чуждестранен подизпълнител на руската компания е консорциум между френската група за ядрена енергия "Арева" и германската фирма "Сименс". "Атомстройекспорт" е избран след осъществена процедура по Закона за обществените поръчки и на базата на определени изисквания като конкурентна цена, срокове за изграждане и съответствие с европейските и със световните изисквания за безопасност и надеждност на експлоатация на централата.

Договорът беше подписан от главния изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков и от изпълнителния директор на НЕК Мардик Папазян, а от руска страна - от президента на "Атомстройекспорт" Сергей Шматко.

Стойността на договора е 3 997 260 000 евро. Двата блока на АЕЦ "Белене" са с обща мощност от 2000 МВт. В договора са уточнени всички детайли по изграждането на централата и са определени условията за успешното изпълнение на проекта.

"Атомстройекспорт" е водеща руска компания, която изпълнява договори за изграждане на обекти на атомната енергетика зад граница, припомня пресцентърът. На 30 октомври 2006 г. НЕК официално обяви "Атомстройекспорт" за победител в конкурса за изграждане на АЕЦ "Белене". Основното предимство на проекта "АЕЦ-92", победил в конкурса, е уникалното съчетание на активни и пасивни системи за сигурност. През 2007 година проектът получи сертификат "EUR", което потвърждава съответствието му с всички европейски изисквания.

Предложението на "Атомстройекспорт" е особено важно от гледна точка на интегрирането на руско-европейския опит при изграждането на АЕЦ, се посочва в прессъобщението. Наред с участието в проекта на повече от 100 руски компании, част от
оборудването на централата, в това число и системите за контрол и управление на АЕЦ, ще бъдат доставени от основния партньор на "Атомстройекспорт" - германско-френския консорциум "CARSIB" ("Areva NP" и "Siemens").

През първата половина на декември 2007 година Европейската комисия официално обяви одобрението си за инвестиционнияплан за строителството на двата блока на АЕЦ "Белене" в България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg