Нова финансова пирамида у нас

1693
Нова финансова пирамида у нас

Има ли все още в България условия за съществуването на финансови пирамиди? Дали след цели 19 години пазарна икономика все още има хора, които вярват в чудеса? bTV проверява сигнал на зрители за пирамида, която действа във Велико Търново и проверката отвежда до Силвиу Богдан Блидариу (Silviu Bogdan Blidariu) - добре известна личност в Румъния. Той е един от организаторите на най-голямата румънска финансова пирамида "Делфини". Схемата докарва до фалити стотици наивни румънци. Сега Блидариу и компания са в България.

Ако някой от хората, които вече са дали парите си и чакат чудото, бяха написали името на своя мениджьр в Гугъл, щяха да разберат, че Богдан Блидариу е разследван в родината си. Дори без да знаят румънски, могат да разберат думата пирамида, която е написана в челните заглавия на десетки публикации за Блидариу и компания.

Най-много пострадали има в района на град Яши, Североизточна Румъния. "През 2006 г., след като бяха инвестирали пари в тази финансова пирамида "Делфин интернешънъл", много румънци се самоубиха. Тя съществуваше с помощта на православен свещеник. Срещите бяха много секретни, а участниците подписваха договори, според които, ако издадат информация за тази конспирация, трябва да заплатят 10 хил. евро", разказва журналистът Каталин Димитреску, който години наред отразява темата за пирамидите и драмите на хората, които са се вързали на измамата.

Блидариу и компания вече са в България. Схемата им е същата като в Румъния. Предлагат формула за успех. Канят на среща в скъп хотел, където представители на фирмата демонстрират благополучие и добронамереност. Черпят с маркови питиета и стават приятели с жертвата. На специален семинар й предлагат да вземе мечтания нов живот в ръцете си. Цената е 5000 лева на човек.

Как работи схемата? Плащаш и влизаш във фирмата. Започваш да носиш костюм и от своя страна търсиш хора, които да дадат по 5000. Когато си намериш повече от трима, те започват да работят за теб. Получаваш пачки от всеки новопостъпил и се изкачваш в йерархията. Така се стига до мечтата - да получаваш пари, без да работиш. Така поне ти обещават.

Реалността е друга. Печалбите на един човек във финансовата пирамида могат да бъдат само и единствено за сметка на много повече на брой наивници. Пирамидата не произвежда и не предлага услуги. Консумира и преразпределя парите на участниците. Губещите винаги са обикновените хора, парите им отиват във върха на пирамидата.

От районната прокуратура във Велико Търново заявиха за bTV, че нямат сигнали срещу организацията на Блидариу и не са правили проверка по случая.

Източник: bTV

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg