Новостите в данъчното облагане през 2012 г. (видео)

2942
Новостите в данъчното облагане през 2012 г. (видео)

НАП представи днес новостите в областта на декларирането и плащането на данъци, и осигурителни вноски за 2012 г., съобщиха от пресцентъра на приходната агенция

Промени през тази година има в областта на декларирането и плащането на данъци и осигурителни вноски, припомнят от там.

Всички, които през 2011 година са били на граждански договори или са имали приходи извън основната си работа, трябва да ги декларират пред агенцията.

Ако лицата нямат такива доходи, но са ползвали заеми, различни от банкови, също следва да подадат декларация, в която се посочва размерът на заема. Той трябва да е до 10 000 лева и част от него да не е погасен до края на годината или за пет години назад, размерът му да е до 40 000 лева.

Фирмите, регистрирани по ДДС подават ще декларация само по електронен път.

За платилите до 10 февруари има 5% отстъпка.

От тази година всеки работещ ще може да провери дали работодателят му е декларирал трудов договор пред НАП и как го осигурява. Процедурата отнема няколко минути, но изисква лично присъствие.

От тази година агенцията започва и издаване на уникален цифров код на желаещите граждани и фирми в офисите си, който на практика ще замества електронен подпис.

Има новост по отношение на данъчното облекчение за младите семейства със заеми за жилище. Освен декларация, че другият съпруг няма да ползва облекчението, се прилага само бележка от банката, отпуснала ипотечен кредит на семейството.

Ново през тази година е, че в годишната декларация декларирането на данъка става като се закръгля до пълен лев. Тоест държавата ще опрощава стотинките и ако например дължим 100.24 лева, ще внесем само 100 лева.

Декларации ще се подават и на 2 май, защото последният ден 30 април е неработен.

Автор: Леся Бакалова

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Robson
# 0
07:03 | 27 March 2012
Economies are in dire srtatis, but I can count on this!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg