НСИ отчита ръст на износа за трети страни от 6.9% за периода януари - юли, а на вноса - 10.4%

249
НСИ отчита ръст на износа за трети страни (FOB) от 6.9 на сто, а на вноса (CIF) - с 10.4 на сто за периода януари - юли 2007 г. спрямо същия период на миналата година.

По предварителни данни на Националния статистически институт пред седемте месеца на годината износът за трети страни е 5.5 млрд.лева, а вносът - близо девет млрд.лева. Дефицитът в търговията с трети страни е 3.5 млрд. лева.

Повече от два пъти е увеличен износът за Казахстан и през периода януари - юли е бил 42.7 млн. лева. Най-чувствително е намалението на износа - с над 77 на сто за ЮАР, където сме изнесли стоки на стойност 5.3 млн. лева.

Над два пъти е нараснал вносът от Македония - 317.3 млн. лева, и от Индия - 57.8 млн. лева. Най-чувствително е намалението във вноса от Казахстан - с 68.3 на сто до 3.9 млн.лева.

Отрицателното търговско салдо на България за периода януари - юли достигна 7.6 млрд. лева, дефицитът в търговията със страните от ЕС е 4.1 млрд. лева, (по цени FOB).

По предварителни данни на Националния статистически институт пред седемте месеца на годината износът на страната е на стойност 14.5 млрд. лева, а вносът - 22.1 млрд. лева. Износът за държавите от ЕС за периода януари - юли е бил в размер на 8.981 млрд. лева , а вносът - 13.1 млрд. лева.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg