Няма да има криза на пазара на превозите

378
Няма да има криза на пазара на превозите

Не са налице съществени причини, които биха аргументирали обявяване на криза на пазара на автомобилните превози. Това обяви Димитър Савов, директор на Дирекция "Национална транспортна политика" в МТ пред БГНЕС.

По думите му автомобилният транспорт работи устойчиво, няма постъпили данни за отнемане на лицензии на предприятия за товарни превози поради обявяването им в несъстоятелност и железопътния транспорт в никакъв случай не застрашава автомобилния.
Според Савов от 1 януари 2007 г. превозвачите работят на територията на целия ЕС в условията на конкуренцията и увеличаването на печалбите зависи само от тяхната конкурентноспособност.

Савов представи и данни от проучване на работна група от транспортното министерство за пазара на международни автомобилни превози и товари. Според тях, превозените товари от товарния автомобилен транспорт са се увеличили повече от два пъти от близо 36 хиляди тона през 2000 г. до над 82 хиляди тона през 2007 г. Процентът превозени товари от автомобилния спрямо целия сухопътен транспорт се покачва от 49% през 2000 г. до 64 през 2007 г.

Издадените лицензи за автомобилни превози на товари в рамките на ЕС за периода декември 2006 г. - май 2008 г. нараства от 3673 на 4973 броя. За същия период у нас издадените лицензи намаляват с 3026 до 2277 броя.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg