Няма екологични рискове от старта на проекти, свързани с ВиК инфраструктурата

520
Няма екологични рискове от старта на проекти, свързани с ВиК инфраструктурата

Няма екологични рискове, а само социални ползи от започването на ВиК проекти, които се подготвят за финансиране със заем от Световната банка.

Това е заключението на консултантите от “Евролекс България” и “Омонит консулт”, които бяха представени днес в МРРБ по време на Национално обсъждане на проекта за развитие на общинската инфраструктура със заем от Световната банка.

Директорът на дирекция “Водоснабдяване и канализация” в МРРБ Пламен Никифоров съобщи, че се очаква на 27 март бордът на Световната банка да одобри заема. Той представи компонентите на заема и индикативните средства по тях. Първият компонент е “Подготовка на проекти за финансиране чрез оперативните програми”, който е в общ размер на 12 млн. евро.

Вторият е за рехабилитация и разширение на 6 ВиК дружества и прогнозната му стойност е 56,3 млн. евро и третият компонент по заема включва довършване и рехабилитация на язовири и пречиствателни станции за питейни води (“Пловдивци”, “Нейковци”, “Луда Яна”) и реконструкцията на стената на яз. “Студена. Общият размер на компонента е 41,8 млн. евро.

Консултантите съобщиха, че при проектирането на пречиствателните станции и препроектирането на язовирите, както и при тяхната последваща експлоатация не се очакват негативни въздействия върху околната среда. Те отбелязаха, че проектите, които ще се финансират със средства от заема от Световната банка, ще имат благоприятен социален ефект. Очаква се да се подобри качеството на ВиК услугата в 6 ВиК дружества, включени в проекта - в Смолян, Сливен, Стара Загора, Търговище, Добрич и Разград.

Ползите от реализацията на инвестициите са свързани и с пестене на водни ресурси и възможност за производство на електроенергия. Пламен Никифоров отбеляза, че са правени разчети и ВиК дружествата могат да се справят с изплащането на заема, без цената на услугата да се увеличи извън заложените в Закона за регулиране на ВиК услугите норми.

Ресорният зам.-министър Димчо Михалевски поясни, че по първия компонент от заема ще бъдат заделени 3 млн. евро за изготвяне на мастерпланове за общо управление на социалната и техническа инфраструктура на големите градове у нас – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Плевен, Варна и Русе. Той очаква, ако се одобри заема, изготвянето на макстерплановете да стартира от средата на 2008 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg