Няма спад на потреблението на топлинна енергия

856
Няма спад на потреблението на топлинна енергия

Експертът от дружеството топлинен счетоводител "Техем" Тодор Кузманов каза пред журналисти, че прогнозите не показват съществена промяна в потреблението на топлинна енергия от предишните сезони.

Той прогнозира, че няма да има хаос заради по-високите цени на парното, които се очакваха през януари. Ако при отделни хора има някаква промяна в потреблението, това ще бъде отчетено, посочи експертът.

За около половината от абонатите в София, обслужвани от "Техем", вече са минали и двете дати за отчитане, на около 30 процента предстои втората дата, а на около 15 процента от сградите предстоят и двете дати.


През втората половина на юни първите сгради ще започнат да получават готовите окончателни сметки за отоплителния сезон, посочи Тодор Кузманов. От датата, в която се получи сметката в сградата, започва да тече едномесечният срок, през който могат да се правят рекламации, корекции, проверки или справки. След изтичането на 30-те дни, топлинните счетоводители предават данните на "Топлофикация", предназначени за касите.

От този момент има още два месеца, през които неосигурилите достъп имат последна възможност да се обадят във фирмите за отчитане, за да може да бъдат проверени уредите им и сметките им да се изготвят на базата на реалното им потребление.

Ако и трите месеца изтекат, абонат, неосигурил достъп, трябва да събере съгласието на 75 процента от съседите си в сградата, за да се правят корекции, посочи Кузманов.

От "Техем" демонстрираха пред днес как работи системата за радиоотчитане на уредите за дялово разпределение на топлинната енергия и на водомери за топла вода. При тази система не се налага абонатите да са в дома си и да чакат инкасатори, защото данните се снемат дистанционно.

Управителят на "Техем сървисис" Милена Стоянова посочи, че всички електронни уреди имат определен живот на батерията, след изтичането на който няма гаранция, че уредът ще работи нормално и няма да спре, а най-неудобно е това да се случи в рамките на отоплителния сезон. С радио уредите не е невъзможна манипулация, но тя се сигнализира от самия уред, каза Стоянова.

Около 35 лв. струва разпределителят, без цената за монтаж,а водомерът - около 60-70 лв. От "Техем" предлагат и възможността уредите да се наемат. За наем за момента се обмисля цена от 1 лев на уред и 2 лв. на водомер на месец, каза Милена Стоянова.

Източник: БТА

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg