НЗОК иска 500 млн. лв. увеличение на бюджета за 2009 г.

334
НЗОК иска 500 млн. лв. увеличение на бюджета за 2009 г.

По време на първата съгласувателна среща с Министерството на финансите, проведена на 1 септември, за обсъждане на общата макрорамка на бюджета на НЗОК за 2009 г., беше установено съществено различие между заявените от страна на НЗОК още през месец юли разходи за 2009 г. в рамките на 2.37 млрд. лева и одобрените на този етап от МФ параметри от близо 1.98 млрд. лева.

Директорът на НЗОК представи анализ за тенденциите в усвояването на бюджетните средства, за проблемите в отделните направления на здравноосигурителните плащания, както и за потребността от индексиране на цените на видовете медицински дейности през 2009 г., без това да се отразява върху достъпа на здравноосигурените граждани до медицински дейности и услуги.

Отчетено беше и обстоятелството, че през 2008 година не са коригирани цените, по които НЗОК заплаща на изпълнителите на медицинска помощ. На базата на представения анализ НЗОК поиска увеличение на предвидените към момента средства.

Във връзка с настояването от страна на НЗОК, представителите на Министерството на финансите приеха да продължат разговорите в посока оценка на възможностите и аргументите за завишаване на разходните тавани по бюджета на НЗОК за 2009 г. с допълнителни 200 млн. лева спрямо първоначално определените, съобщиха още от Здравната каса.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg