Обекти, неиздаващи касов бон, запечатани от НАП

5712
Обекти, неиздаващи касов бон, запечатани от НАП

© НАП

180 търговски обекти са запечатани от началото на година поради установени данъчни нарушения, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП).

Най-честата причина за прилагането на мярката е неиздаването на касови бележки или с други думи - укриване на оборот. Други поводи са несъответствия на наличните пари в касата с отчетените на фискалното устройство (касов апарат). 

В повечето случаи става дума за магазини, ресторанти и барове, като средното време, в което помещенията остават затворени, е 2 седмици, посочват от НАП.      

Мярката се прилага в случаите на грубо нарушаване на данъчните закони, включително спрямо търговци, които изобщо нямат касов апарат. Обектите остават запечатани до плащането на определените с наказателно постановление санкции. Премахването на стикерите на НАП не по установения ред е престъпление, пише в съобщението.

„Запечатването на обекти е крайна, но много ефективна мярка по отношение на превенцията. Отчитаме положителна промяна в данъчното поведение на нарушителите, чиито обекти са запечатани“, каза по повод на новата практика на НАП Васил Панов, директор „Контрол“.

ЕС ще прави списък на страните, неоказващи данъчно съдействиеЕвропейският съюз ще изготви списък на юрисдикциите, които не оказват съдействие за данъчни цели

Сигнали за данъчни нарушения могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 - на цената на градски разговор, или по електронната поща infocenter@nra.bg, добавят от приходното ведомство.

Припомняме, че всички търговски обекти у нас трябва да разполагат с фискално устройство, което има дистанционна връзка с НАП.

Редица обекти в страната обаче издават бутафорни касови бонове и по този начин не отчитат приходите си, респективно намаляват финансовия си резултат в края на годината, което води до по-ниска данъчна основа. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg