Оборотът в сектора на услугите нараства през второто тримесечие

322
Оборотът в сектора на услугите нараства през второто тримесечие

© Pixabay

Оборотът в сектора на услугите нараства през второто тримесечие на 2019 година, показват данните на Националния статистически институт. В повечето сектори се наблюдава увеличение както на тримесечна, така и на годишна база.

Индексите на оборота в услугите обхващат дейностите, включени в секторите „Транспорт, складиране и пощи“, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ и „Други бизнес услуги“.

Тримесечни изменения

По предварителни данни през второто тримесечие на 2019 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“, изчислен от сезонно изгладени данни, намалява с 1.3% спрямо първото тримесечие на 2019 година. Намаление е регистрирано при сухопътния транспорт (с 2% на тримесечна база) и складирането и обработката на товари (с 1.5%).

Най-значителен ръст пък се наблюдава при водния транспорт - с близо 26 на сто.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ нараства с 3.6% спрямо първото тримесечие на 2019 година.

Най-значително увеличение е регистрирано при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписи и издаване на музика“ (9.2%) и „Издателска дейност“ (8.7%). Най-голямо понижение пък е отчетено при далекосъобщенията - с 2 на сто.

При останалите бизнес услуги най-съществено повишение спрямо предходното тримесечие се наблюдава при „Дейности по почистване“ (10.8%), а най- голямо намаление е регистрирано при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитванияи анализи“ (с 8.1%).

Годишни изменения

На годишна база общият индекс на календарно изгладените данни на оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ нараства със 7.3% в сравнение със същото тримесечие на 2018 година. Най-значим ръст е отчетен при водния транспорт - с на 50%. Намаление се наблюдава само при пощенските и куриерските услуги - с 4.9%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“, изчислен от календарно изгладени данни, е със 17.4% по-висок през второто тримесечие на 2019 г. в сравнение със същото тримесечие на 2018 година.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg