Общият бюджет по "Натура 2000" е в размер на 124 млн. евро до 2013 г.

746
Общият бюджет по мерките "Натура 2000 за земеделски земи" и "Натура 2000 за гори" от Програмата за развитие на селските райони е 124 млн. евро до 2013 година. От тях 102 млн. лв. са помощи от ЕС, съобщи пред журналисти днес заместник-министърът на земеделието и продоволствието Димитър Пейчев.

Представители на земеделското и екоминистерството обявиха пред журналисти днес първата проектозаповед за защитена зона по Натура 2000. Зоната "Суха река" е в Североизточна България.

Тези мерки целят да компенсират ползвателите на земеделски земи и гори в обхвата на екологичната мрежата Натура 2000 за наложените ограничения, разписани в заповедите за обявяване на съответната защитена зона, съобщи БТА.

За дейности, свързани с ливади и пасища, компенсацията варира от 40 евро/ха до 102 евро/ха. Такива дейности са например: отстраняване на нежелана растителност/ прекопаване/ - 102 евро/ха; запазване характеристиките на ландшафта (синори, плетове, единични дървета, каменни огради, полезащитни пояси) - 51 евро/ха; забрана за ползване на изкуствени торове и пестициди - 39 евро/ха.

За дейности, свързани със запазване на видовете, компенсацията варира от 25 евро/ха - до 113 евро/ха. Такива дейности са например: традиционно ръчно косене или ползване на бавно подвижна техника - 25 евро/ха; късно косене - 113 евро/ха; временно ограждане за ограничаване на достъпа или за извършване на земеделска дейност - 82 евро/ха.

За запазване на трайни насаждения компенсацията варира от 150 евро/ха до 205 евро/ха. Това е например: поддържане и екстензивно управление на традиционни овощни градини - 154 евро/ха; превръщане на интензивните овощни градини в екстензивни - 205 евро/ха; ръчно отстраняване на плевелите и използване на оборски тор от биологични ферми - 154 евро/ха.

За дейности, свързани с орна земя, компенсацията варира от 20 евро/ха до 100 евро/ха. Такива дейности са например: запазване характеристики на ландшафта - 62 евро/ха; да не се използват пестициди - 58 евро/ха; реколтата на житните култури да не се прибира до 31 юли - 31 евро/ха; оставяне на малки необработени парчета земя (4 на 4 м) с естествена растителност сред площите с есенници - 20 евро/ха; оставяне на необработени площи за период от 2 години на ротационен принцип в интензивни земеделски земи с монокултури (5 на сто от площта на фермата) - 102 евро/ха.

За създаване и възстановяване характеристиките на ландшафта (синори, плетове, издънкови горички, единични дървета, каменни огради, полезащитни пояси) - 307 евро/ха.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg