Общият показател на бизнес-климата пада с 1.4 пункта

369
Общият показател на бизнес-климата пада с 1.4 пункта

Общият показател на бизнес-климата e с 1.4 пункта под августовското си равнище поради по-умерените мнения на мениджърите от всички отрасли, наблюдавани с бизнес анкетите на НСИ. Стопанската конюнктура през септември остава благоприятна, допълват от НСИ.

Промишленост. Съставният показател “бизнес-климат в промишлеността” през септември запазва нивото си от предходния месец. Мениджърите са оптимисти за настоящото бизнес състояние на промишлените предприятия, като и очакванията им за следващите шест месеца са то да се задържи същото (57.4% от предприятията) или да се подобри (40.4%). Същевременно осигуреността с поръчки, особено от чужбина, се влошава, въпреки че спрямо предходния месец производството се оценява като непроменено.

Несигурната икономическа среда, слабостите в икономическото законодателство и недостатъчното търсене от страната продължават да са основни фактори, затрудняващи дейността в отрасъла.

Близо една четвърт от промишлените предприятия предвиждат през следващите три месеца продажните цени да се увеличат.

Строителство. През септември 2007 г. стопанската конюнктура в строителството остава благоприятна, въпреки че съставният показател “бизнес-климат” е с 3.0 пункта под августовското си равнище. Това се дължи на по-умерените оценки и очаквания на стопанските ръководители за бизнес състоянието на строителните предприятия.

По-оптимистични са оценките им за настоящата строителна активност, а и нивото на поръчките през последния месец също се подобрява. Прогнозите на предприемачите за развитието на дейността през следващите три месеца са тя да се запази.

С най-голяма тежест сред причините, затрудняващи дейността на предприятията, продължават да бъдат конкуренцията в бранша, недостигът на работна сила и финансовите проблеми, като през септември се засилва и негативното влияние на фактора „цени на материалите”.

Относно продажните цени в строителството очакванията на една трета от предприятията са за покачване на равнището им през следващите месеци.

Търговия на дребно. Съставният показател “бизнес-климат в търговията на дребно” се понижава с 0.7 пункта спрямо август, което се дължи изцяло на умерените прогнози на стопанските ръководители за бизнес-състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Подобно изместване на мненията се наблюдава и по отношение на очакванията за обема на поръчките към доставчиците и обема на продажбите през следващите три месеца.

Оценките и очакванията на търговците на дребно по отношение на продажните цени продължават да са в посока на увеличение.

Услуги. През септември 2007 г. съставният показател “бизнес-климат в сектора на услугите” е с 3.1 пункта под равнището си от миналия месец. Това понижение е резултат от изместване на оценките и очакванията на мениджърите за бизнес-състоянието на предприятията от "по-добро" към запазване на "същото" състояние. По тяхно мнение настоящото търсене на услуги в сектора се подобрява, а очакванията им за следващите три месеца са то да се запази.

Относно продажните цени 73.9% от предприятията в сектора предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg