Обявиха състава на Централната избирателна комисия

602
Обявиха състава на Централната избирателна комисия

Президентът Георги Първанов подписа указ, с който назначава Централната избирателна комисия (ЦИК) от 21 души.

Общият сбор от определените по закон членове на комисията е 20 (19 за парламентарно представените партии и коалиции и 1 за НДСВ като представена партия в Европейския парламент), уточниха от  президентската пресслужба.

Тъй като така общият брой на членовете на ЦИК става четно число, комисията е допълнена с още един член и окончателният й брой е от 21 членове.


ЦИК е формирана според чл. 23, ал. 7 от Изборния кодекс при спазване на изискването да се запази съотношението между парламентарно представените партии и коалиции чрез метода на най-големия остатък.

Съотношението между парламентарно представените партии и коалиции е определено на база съотношението между парламентарните им групи (брой депутати).
Съгласно закона местата в ЦИК са ГЕРБ - 10; Коалиция за България - 4, ДПС - 3; Атака - 2; Синята коалиция - 1; НДСВ - 1.

Председател на комисията е съдийката в Софийския апелативен съд Красимира Медарова, предложена от ГЕРБ. Нейни заместници са Елена Маркова, предложена от "Синята Коалиция", Мария Мусорлиева, предложена от "Атака", Мая Андреева, предложена от ГЕРБ, Румяна Стоева - Сидерова, предложена от "Коалиция за България" и Сабрие Сапунджиева, предложена от ДПС.

Членове на комисията, предложени от ГЕРБ са Анна Колушева - Манахова, дългогодишният член та всички комисии от 2001 г. Бисер Троянов (съдия в САС), Валентин Бойкинов, Гергана Маринова, Емануил Христов, Красимир Калинов, Мариана Христова и Паскал Бояджийски.
По предложение на левицата в комисията са Венцислав Караджов, Ралица Негенцова (дългогодишен член на комисията), Силва Дюкенджиева.
Владимир Христов е предложен от "Атака", Иванка Грозева от НДСВ, Ерхан Чаушев и Севинч Солакова от ДПС.

 На консултациите за ЦИК на 12 април стана ясно, че датата на изборите ще бъде уточнена с Народното събрание. От ГЕРБ поискаха една дата за изборите за президент и местна власт - 23 октомври.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg