Обявиха състава на Централната избирателна комисия

566
Обявиха състава на Централната избирателна комисия

Президентът Георги Първанов подписа указ, с който назначава Централната избирателна комисия (ЦИК) от 21 души.

Общият сбор от определените по закон членове на комисията е 20 (19 за парламентарно представените партии и коалиции и 1 за НДСВ като представена партия в Европейския парламент), уточниха от  президентската пресслужба.

Тъй като така общият брой на членовете на ЦИК става четно число, комисията е допълнена с още един член и окончателният й брой е от 21 членове.

ЦИК е формирана според чл. 23, ал. 7 от Изборния кодекс при спазване на изискването да се запази съотношението между парламентарно представените партии и коалиции чрез метода на най-големия остатък.

Съотношението между парламентарно представените партии и коалиции е определено на база съотношението между парламентарните им групи (брой депутати).
Съгласно закона местата в ЦИК са ГЕРБ - 10; Коалиция за България - 4, ДПС - 3; Атака - 2; Синята коалиция - 1; НДСВ - 1.

Председател на комисията е съдийката в Софийския апелативен съд Красимира Медарова, предложена от ГЕРБ. Нейни заместници са Елена Маркова, предложена от "Синята Коалиция", Мария Мусорлиева, предложена от "Атака", Мая Андреева, предложена от ГЕРБ, Румяна Стоева - Сидерова, предложена от "Коалиция за България" и Сабрие Сапунджиева, предложена от ДПС.

Членове на комисията, предложени от ГЕРБ са Анна Колушева - Манахова, дългогодишният член та всички комисии от 2001 г. Бисер Троянов (съдия в САС), Валентин Бойкинов, Гергана Маринова, Емануил Христов, Красимир Калинов, Мариана Христова и Паскал Бояджийски.
По предложение на левицата в комисията са Венцислав Караджов, Ралица Негенцова (дългогодишен член на комисията), Силва Дюкенджиева.
Владимир Христов е предложен от "Атака", Иванка Грозева от НДСВ, Ерхан Чаушев и Севинч Солакова от ДПС.

 На консултациите за ЦИК на 12 април стана ясно, че датата на изборите ще бъде уточнена с Народното събрание. От ГЕРБ поискаха една дата за изборите за президент и местна власт - 23 октомври.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...