Очаква се общият икономически растеж за първото тримесечие на 2007 г. да възлезе на 5.7%

344
Очаква се общият икономически растеж за първото тримесечие на 2007 г. да възлезе на 5.7%

Очаква се общият икономически растеж за първото тримесечие на 2007 година да е около 5.7-5.9 на сто, а за годината - около 6 на сто, като се очертава постепенно забавяне на икономическия растеж, пише в анализ на Центъра за икономическо развитие за първото тримесечие на годината, цитиран от БТА.

Растежът на икономиката през 2006 година се дължи в по-голяма степен на растежа на заетостта, отколкото на производителността, пише в документа. Възможно е краткосрочно ускоряване през 2008 и 2009 година, ако има добро и правилно насочено усвояване на еврофондовете. Тенденцията за по-бърз растеж на вноса спрямо износа се възстанови в началото на годината, след като бе пречупена през 2006 година.

За първите два месеца на 2007 г. дефицитът по текущата сметка нараства на 3.4 на сто от годишния БВП. Едва 40 на сто от този дефицит се покрива от приток на преки чуждестранни инвестиции, но заради промяната в методиката на статистическото наблюдение на тези данни, те не могат да служат за трайни изводи, смятат в ЦИР.

Очаква се дефицитът по текущата сметка за 2007 година да не надхвърли 18 на сто от БВП, като се покрие в значителна степен, но не изцяло, от приток на чуждестранни инвестиции. За 2008 и 2009 година дефицитът по текущата сметка ще се задържи на нива близки до това от 2007 година, пише в анализа.

На годишна база инфлацията намалява. Не са се оправдали краткосрочните проинфлационни очаквания на населението във връзка с приемането в ЕС. Не се очакват сериозни корекции в административно регулираните цени и цените по вноса, поради което общата натрупана инфлация за 2007 година няма да надхвърли 4.5 на сто с тенденция за по-нататъшно намаление през 2008 и 2009 година, допълват експертите на ЦИР.

Тенденцията за намаляване на безработицата продължава, но с по-бавна скорост. По-бързо расте заетостта на икономически активното население. Продължава консолидацията в банковия сектор, който остава стабилен. Темповете на нарастване на потребителското кредитиране намаляват, а лизингът се утвърждава като един от най-доходоносните и бързо развиващи се отрасли на финансовата система.

Растежът на българската икономика през 2006 година бе малко по-нисък (реален растеж на БВП - 6.1 на сто) в сравнение с растежа за 2005 година (6.2 на сто). Акцентите при формирането на общия икономически растеж за 2006 година в сравнение с растежа година назад са ускореното нарастване на добавената стойност в промишлеността (с 8.3 на сто при 4.7 на сто за 2005 година) и забавянето в темпа на инвестициите (на 17.6 на сто при 23.3 на сто за 2005 година).

Ревизираните данни на НСИ за периода 2002-2006 година показват, че 2004 е годината с най-бърз годишен растеж (6.6 на сто), пише още в доклада.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg