Окончателно: ЕС прие спорна регулация за споделянето в интернет

798
Окончателно: ЕС прие спорна регулация за споделянето в интернет

© Pixabay

Интернет платформите ще трябва да внедрят филтри, които да отсяват съдържанието качвано от потребители и бизнес в рамките на Европейския съюз.

Целта е така да се гарантира защитата на носителите на авторски права, ако някой е решил да използва без разрешение тяхно съдържание. Освен това, платформи като Google ще трябва да плащат на медиите за правото да споделят техни материали в секциите си с новини.

Това приеха днес страните-членки на ЕС, подкрепяйки предложението на Европейската комисия от преди две години, отправено с цел защита на творческата индустрия, която дава работа на 11.7 млн. души в ЕС.


Така след това окончателно гласуване, страните-членки на ЕС ще имат срок от 2 години, в които да имплементират новата директива в националните си законодателства.

„Когато трябва да завършим единният европейски дигитален пазар, реформата за авторски права е липсващото парченце от пъзела”, коментира председателят на ЕК Жанк-Клод Юнкер, предава Reuters.

Според новите правила, Google и останалите онлайн платформи ще трябва да подписват лицензионни споразумения с музиканти, изпълнители, автори, новинарски издателства и журналисти за да имат правото да използват тяхната работа.

През миналия месец, Европейският парламент даде зелена светлина на предложенията на ЕК, като отприщи гореща дискусия, дали става дума за цензура в интернет или за истинска защита на хората работещи в творческата индустрия.

Как директивата на ЕС за авторските права ще промени интернетАко сте интернет потребител в Европа, начинът по който ползвате платформи като Facebook и YouTube най-вероятно ще се промени драстично в идните години.

Страните-членки, които бяха против директивата са Финландия, Италия, Люксембург, Холандия, Полша и Швеция.

19 държави, включително България, гласуваха „за”, а въздържали се останаха Белгия, Естония и Словения.

Google коментират, че новите правила ще ударят творческата индустрия в Европа, докато някои критици пък посочват, че от тях ще пострадат предимно по-малките компании.

Полша посочи, че новата регулация е стъпка назад, а изискването за филтри поставя основата за цензура.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg