Оперативна програма "Околна среда" готви проекти за 300 млн. евро

374
Оперативна програма

По Оперативна програма “Околна среда” в момента има готовност с проекти за 300 млн. евро. Очакванията са до края на 2008 г. да бъдат подписани договори за изпълнение на проекти на обща стойност над 500 млн. евро.

Това съобщи министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, след като днес в Брюксел той и еврокомисарят по регионална политика Данута Хюбнер подписаха официално Оперативната програма „Околна среда”.

Усвояването на средствата по Оперативна програма “Околна среда” на стойност 1.8 млрд. евро до 2013 г. означава за нас изграждане на пречиствателни станции, водопроводи и канализация и подобряване на водната услуга в цялата страна; изграждане на съвременни регионални депа за битови отпадъци и опазване на богатото ни биологично разнообразие, подчерта министър Чакъров. Той припомни, че това са трите основни приоритета на Оперативната програма: подобряване и изграждане на инфраструктура в областта на водите, подобряване и изграждане на инфраструктура в областта на управлението на отпадъците и опазване на биологичното разнообразие.

Околната среда е важна за България по две причини: защото тя е страна с много красива природа и трябва да се запази такава, и защото инвестициите в околната среда са инвестиции в качеството на живот на хората, каза Данута Хюбнер. Тя посочи, че по Оперативна програма “Околна среда” България ще получи 50 пъти повече средства, отколкото е получила от предприсъединителните фондове. Според еврокомисаря страната ни трябва да инвестира в повишаване на административния капацитет на местно ниво, защото от това зависи да се постигне максимално добро усвояване на средствата от всички оперативни програми.

Министър Чакъров припомни, че по негово предложение в общините вече има изградени специални звена за управление на проекти. МОСВ стартира втория етап от програмата за обучение на тези звена за подготовка и управление на проекти по Оперативна програма “Околна среда”.

Джевдет Чакъров съобщи, че в областта на водите до момента има изградени 68 пречиствателни станции за отпадни води. До 2010 г. трябва да бъдат изградени 74 пречиствателни станции за отпадни води в населени места над 10 000 еквивалент жители. Министърът подчерта, че специален приоритет ще бъде изграждането на пречиствателни станции по цялото ни Черноморие. МОСВ вече има готова програма за това и сме изчислили, че ще са необходими около 200 млн. евро, каза Джевдет Чакъров.

В областта на отпадъците до средата на 2009 г. трябва да бъдат изградени 55 регионални депа за битови отпадъци. В момента има изградени 25 такива депа, 9 се строят, а 21 са подготвени за стартиране на процедури по изграждането им. Също така трябва да бъдат закрити и рекултивирани всички стари депа.

Министърът изрази удовлетворение от факта, че има много добра готовност с проекти за усвояване на средства за опазване на биологичното разнообразие. Той подчерта, че това показва осъзната отговорност за необходимостта от опазване на прекрасната българска природа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg