Орешарски - архитект на икономическото чудо у нас, смята гръцкият финансов министър

462
Министърът на финансите Пламен Орешарски и гръцкият министър на икономиката и финансите Георгиос Алогоскуфис дадоха брифинг след срещата си в министерството.

Орешарски заяви, че по време срещата е запознал гръцката делегация с икономическото положение на България, както и с основните макроикономически показатели и фискалната политика на страната. Министърът на финансите допълни, че другите обсъждани теми са били трансграничното сътрудничество, реализацията на гръцкия план за подпомагане на Балканите и сътрудничеството на двете министерства в контекста на ЕКОФИН. Двамата министри са обсъдили и задълбочаване на сътрудничеството между митническите администрации на България и Гърция.

Министър Алогоскуфис поздрави страната за членството й в ЕС, както и правителството за водената от него фискална политика. Той отбеляза още, че в близко бъдеще ще бъде създадена работна група между митническите администрации на двете страни.

По-рано през деня двамата министри участваха в бизнес закуска с Гръцкия бизнес съвет в България. Министърът на финансите Пламен Орешарски заяви, че Гърция е един от най-големите инвеститори в нашата страна.

До края на 2006 г. гръцката страна е на трето място по инвестиции в България, изпреварена само от Австрия и Холандия. Гръцките инвестиции са близо 9 % от общия обем на преките чуждестранни инвестиции в България. Той изрази увереност, че добрите двустранни отношения ще се задълбочават, защото е поставена необходимата основа. Имаме Споразумение за петгодишна програма за сътрудничество в развитието между двете правителства по отношение на Гръцкия план за икономическо възстановяване на Балканите. Реализират се редица проекти в областта на трансграничното сътрудничество по програма ФАР.

Сътрудничеството в митническата област между ръководствата на митническите администрации е много добро, а в данъчната област няма нерешени проблеми, като налице е действаща Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане на доходите и имуществото.

Министърът на икономиката и финансите на Гърция заяви, че е радостен да бъде в България по покана на министър Орешарски, който той определи като един от архитектите на икономическото чудо в България през последните години. Георгиос Алогоскуфис допълни, че целта на срещите му в България е двете правителства още повече да улеснят развитието на икономическите отношения между двете страни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg