Орешарски: В антикризисните мерки, няма мерки

853
Орешарски: В антикризисните мерки, няма мерки

В така наречените антикризисни мерки няма мерки, а само закрепване на фискалната политика, каза бившият финансов министър и настоящ депутат от КБ Пламен Орешарски пред БНР.

Лансирано е да се свиват разходи без да е ясно как да стане това. Правителството реши да се разходва колкото е размерът на приходите. това не е е мярка, а принцип, подчерта Пламен орешарски. Не е съвсем ясно как ще гласуваме. В сегашните условия трябва да се види как ще се редуцират разходите. Искаме конкретно да видим на кое ведомство как ще бъдат редуцират разходите, посочи Орешарски.

Стана ясно само, че МВР няма да бъде орязвано, но има и други толкова важни ведомства, допълни бившият министър на финансите. Аз имам скептично отношение от лятото на миналата година до сега за така наречената чакалня на Еврозоната. Аз не мога да коментирам изявите на Дянков в Мадрид, той се е срещал с Юнкер, не зная какво са говорили, но съм скептичен по отношение на чакалнята на Еврозоната.

Неколкократно съм обяснявал, че отговарям за действията си през последните четири години, каза Орешарски в отговор на въпрос дали не се притеснява да бъде обвинен като бивш министър. За първи път чувам, че конкретни министри са виновни за кризата, която дойде от САЩ. Тогава всички министри от еврозоната трябва да бъдат "разстреляни", където има по-големи дефицити, допълни иронично бившият финансов министър.

Системата на ДДС създава условия за източване и никога събираемостта не е била стопроцентова. Но ние имаме относително по-добра събираемост от останалите 26 страни в ЕС. По казуса Мургина Орешарски напомни, че тя е подала оставка след като й е бил отказан допуск до класифицирана информация. Но още веднъж ще кажа, че тя се справи добре като ръководител на НАП и беше наградена от Световна банка.

Станишев като министър председател знаеше моята добра оценка за нея. Докато обвиненията за Мария Мургина не бъдат доказани, аз ще говоря добре за нея, подчерта е Орешарски. Аз съм категоричен, че не може да се пренебрегват външните причини за кризата, но факт е, че след напускането на Мургина е по-лоша събириемостта на НАП. Много е лесно да се обвини, но е много трудно да се докаже, подчерта неколкократно Орешарски. ДДС измамите съществуват в някакви граници и в България са по-малко и аз съм бил удовлетворен от събираемостта на ДДС.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg