Орсалия Каландзопулос: Впечатлена съм от постиженията на България

448
Орсалия Каландзопулос: Впечатлена съм от постиженията на България

Ролята на Световна банка в страните със средно равнище на доходи и в частност ускоряването на конвергенцията на България със страните от ЕС – това са основните теми на разговорите на Орсалия Каландзопулос - новия регионален директор на Световна банка, отговарящ за страните членки на ЕС, при срещите й с представители на правителството, частния сектор и гражданското общество, съобщиха от Българската стопанска камара.

Каландзопулос, която пристигна на първата си официална визита в страната, обсъжда с България, в качеството й на акционер в Световна банка, приетата от международната институция Стратегия за страните със средно равнище на доходите. По време на срещите беше предоставена информация за решението на Борда на Директорите на банката за значително намаление и опростяване на условията за заеми и гаранции от Международната банка за възстановяване и развитие, както и за решението да се предложи на страните със средно равнище на доходи по-лесен достъп до инструменти за управление на риска.

По време на срещите си с представители на правителството, парламента, националната банка и водещи икономисти в страната Орсалия Каландзопулос представи продължаващата специфична подкрепа на Световна банка за по-бързо изравняване на жизнения стандарт у нас с този в страните членки на ЕС. Дискутирани бяха също така и предизвикателствата пред България за поддържане на висок икономически растеж в условията на нарастващото непостоянство на глобалната икономическа среда.

“Аз съм впечатлена от постиженията на България – постоянен икономически растеж от над 6% от 2004 г. насам, макроикономическа стабилност и намаляваща безработица. В същото време, като пълноправна членка на ЕС, страната се нуждае от по-бързо изравняване на жизнения стандарт с този в европейското семейство. Към това трябва да се прибавят и предизвикателствата в световен мащаб, като например глобалното затопляне, което също изисква знания, гъвкав подход и инвестиции в околна среда. Световна банка, като партньор на България, е решена да продължи да подпомага страната със знания и опит от най-добрите международни практики, за да се справи с предизвикателствата и да повиши производителността на труда, да укрепи образованието, здравния сектор и социалните услуги”, заяви Орсалия Каландзопулос, директор за Централна Европа и Балтийските страни в Световна банка.

Каланзопулос се среща с министър-председателя Сергей Станишев днес.

Подкрепата на Световна банка за България се предоставя в рамките на Стратегията за партньорство, одобрена от Борда на директорите на банката през 2006 г. Документът предвижда подкрепа за преодоляване на предизвикателствата в три специфични области - поддържане на фискална устойчивост чрез разумни икономически политики и поддържане на благоприятен бизнес климат с цел продължаване на привличането на инвестиции за осигуряване на висок икономически растеж; повишаване на производителността на труда чрез инвестиции в човешкия капитал и съответните институции, както и осигуряване на резултатни социални услуги чрез подкрепа на социалното включване на бедните и социално уязвими групи в икономическия процес.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg