От днес стачката в БДЖ става незаконна?

2467
От днес стачката в БДЖ става незаконна?

От 0.00 ч. на 11 декември 2011 г. влиза в сила новият график за движение на влаковете, съобщиха в отворено писмо от пресцентъра на БДЖ, цитирано от БГНЕС.

Арбитражните решения, които стачните комитети и стачкуващите работници и служители в трите дружества смятат като сключени споразумения за задоволително транспортно обслужване на населението по време на стачката, са издадени въз основа на стария график за движение на влаковете.

Следователно, при влизане в сила на новия график за движение на влаковете, арбитражните решения няма да имат никакво действие. Поради това следва да се има предвид, че от 8 ч. на 11.12.2011 г. стачните действия ще се провеждат без наличието, на каквото и да е споразумение за задоволително транспортно обслужване на населението.

Във връзка с гореизложеното апелираме към вас да преосмислите участието си в стачката занапред и да преустановите ефективните стачни действия, които са в разрез със закона, заявяват от БДЖ. Оттам напомнят, че последиците от участие в незаконна стачка ще рефлектират както върху стачкуващите, така и върху всички работници и служители от БДЖ.

Последиците са следните: на участващите в стачката не се заплаща трудово възнаграждение за времето, през което стачкуват; Участващите в незаконна стачка носят дисциплинарна и имуществена отговорност съгласно трудовото законодателство; Влошава се финансовото състояние на всяко от трите дружества, което ще доведе до невъзможност за изплащане на трудовите възнаграждения в пълен размер.

В случай, че стачката доведе до спиране на работа за повече от 15 работни дни, работодателят може да пристъпи към прекратяване на трудовите договори по реда и при условията на Кодекса на труда, заявяват още от БДЖ.

БГНЕС припомня, че днес е 18-и ден на железничарската стачка. Влаковете са спирани от движение между 8 и 16 ч. всеки ден от 24 ноември насам. За днес не са предвидени преговори между синдикатите и ръководството на БДЖ. Обявената стачка е напълно законна, тъй като представлява продължаване на стачната процедура от месец март тази година. Това се казва в становище на юридическите екипи на КНСБ и КТ "Подкрепа", по повод твърденията, че ефективната стачка на работниците и служителите от БДЖ и ДП "НКЖИ" е незаконна след 10 декември.

"Арбитражните решения определят единствено часовия диапазон за провеждане на ефективни стачни действия. Както знаете, стачкуващите работници и служители упражняват правото си на стачка в часовия пояс от 8.00 до 16.00 часа. По никакъв начин не се вменява задължение за стачкуване съобразно графици за движение на влакове, още повече че тези графици са определени едностранно от работодателите.

Поставените арбитражни решения са в сила за цялото времетраене на стачката до нейното прекратяване. Законността на стачката се определя към момента на нейното започване и към момента на постановяване на арбитражните решения", се казва още в становището на юридическите екипи на двата големи синдиката. "Стачката е напълно законна, не се поддавайте на слухове и провокации", призовават те.
 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...