От началото на юни тръгват 28 нови програми за заетост

1716
От началото на юни тръгват 28 нови програми за заетост

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков утвърди 28 регионални програми за заетост през 2018 г. Изпълнението им започва в началото на следващия месец, съобщават от социалното министерство. 
 
През 2018 г. със средства от държавния бюджет в размер на 7.9 млн. лева ще се финансира заетостта, за срок не по-малък от 6 месеца, на 2 218 безработни лица, изпитващи най-големи трудности при реализацията си на пазара на труда. От тях 1 753 (79 %) ще започнат работа на пълен работен ден, а 465 (21 %) ще се включат в почасова заетост. По програмите ще се наемат приоритетно лица от уязвими групи на пазара на труда, сред които младежи до 29 години, с подгрупа до 25-годишни младежи, които нито се обучават, нито са заети, както и хора над 50-годишна възраст и продължително безработни лица. 
 
Трудовото възнаграждение (в размер на 510 лева при заетост на пълен работен ден и 3.07 лева на час при почасова заетост) и осигуровките на наетите лица ще се финансират със средства от бюджета на МТСП за активна политика на пазара на труда през 2018 г. 
 
След промените в Закона за насърчаване на заетостта, от 2016 г. успешно се прилага нов подход за разработване, одобряване и финансиране на регионалните програми за заетост, при който местните власти имат ключова роля. Разпределението на финансовите средства се извършва по области на база на критериите средногодишно равнище на безработица и средногодишен брой на регистрираните безработни лица през предходната година в съответната област. Те се включват и в Националния план за действие по заетостта.
 
В зависимост от своите потребности, всяка община решава какви дейности да се изпълняват, определя броя на наетите лица, организацията на работата - на пълен работен ден или почасова заетост, през кои месеци от годината да се работи и т.н. Програмите са съобразени с регионалните приоритети в областната стратегия за развитие и от една страна подкрепят икономиката на местно ниво, а от друга се осигурява заетост на безработни лица от уязвимите групи, които са изправени пред риск от бедност и социално изключване, твърдят още от министерството. 
 
Работодателите (областните и общинските администрации) и партньорите ще се включат в изпълнението на програмите със средства в размер на около 234 000 лева. Те ще бъдат насочени към финансиране на материалните разходи и обезпечаването на разкритите работни места в широк спектър от дейности с местно значение, като поддържане и опазване на паметници на културата, училища, детски градини и читалища, облагородяване и почистване на детски площадки, паркове, алеи и места за отдих, поддържане на пътища, спомагателни дейности в обществени трапезарии и пенсионерски клубове, съдействие за предоставяне на домашен социален патронаж, куриерски и портиерски услуги и др. общополезни дейности. 
 
Изпълнението на Регионалните програми за заетост ще продължи до края на 2018 г.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...