Отчетоха напредъка по проекта за Дунав мост-2 на среща в МТ

352
Отчетоха напредъка по проекта за Дунав мост-2  на среща в МТ

В Министерството на транспорта се проведе редовната месечна среща за отчитане напредъка в изпълнението на проекта „Изграждане на нов граничен комбиниран (пътен и железопътен) мост на река Дунав между България и Румъния при Видин – Калафат”.

По време на срещата беше констатирано, че Изпълнителят на обекта – испанската фирма FCC (Еф Си Си) вече завършва предаването на отделните части на проектната документация за проверка от Инженера – френско-британския консорциум Ingerop/High-Point Rendel (Инжероп/Хай-пойнт рендел), и завършва подготовката на План за безопасност и здраве.

Инженерът от своя страна работи по изготвянето на доклад за съответствието на проекта, след което Възложителят на проекта – Министерството на транспорта ще внесе необходимите документи в МРРБ за получаването на разрешение за строителство.

Очаква се до средата на месец май разрешението за строителство да бъде получено и да бъде направена „Първа копка” на обекта, след като на 17-и април т. г. във Видин Министерството на транспорта вече даде официален достъп на FCC до строителната площадка. Министерството на транспорта като възложител на обекта и FCC като изпълнител ще бъдат съорганизатори на събитието.

Очаква се присъствие на високо правителствено равнище от българска и румънска страна и от Европейската комисия, Пакта за стабилност, всички донори и кредитори на проекта, представители на областните администрации и местната власт.

Проектът за моста при Видин – Калафат е сред приоритетите на българското правителство. От септември 2005 година Министерството на транспорта постоянно предприема конкретни мерки за ускоряване на изпълнението му и преодоляване на натрупаното преди това закъснение.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg