Отчитат тока и парното по фактически употребени количества

350
Отчитат тока и парното по фактически употребени количества

Отчитането на топло и електроенергията вече ще става по фактически потребени количества, а не на база прогнозни данни. Това европейско изискване е залегнало в новия закон за енергийна ефективност, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Проектът на закона беше приет днес от Министерски съвет.

Според Димитров по този начин електроразпределителните дружества и топлофикациите ще бъдат заинтересовани отчитането на тока и парното да бъде всеки месец, за да им се регулират приходите.

„Главната цел на закона е повишаването на енергийната ефективност в три направления-енергийна ефективност при крайни потребители, развитие на пазара на енергийни услуги и предоставяне на услуги по енергийна ефективност от търговците на енергия“, каза още Димитров.

По думите му, България е шампион по енергийна неефективност и посочи, че потреблението на енергия в България е 7 пъти по-голямо, от това на останалите страни членки на ЕС.

В новия закон ще се определят национални индикативни цени за енергоспестяване и ще се изготвя национална стратегия за енергийна ефективност. Предстои издаването на енергийни паспорти(удостоверения) за сградите подлежащи на сертификати.

Ще се въведе задължителна инспекция на климатичните и отделни инсталации, която ще се осъществява от Агенцията за енергийна ефективност.

Икономическият министър изрази надежда, законът да мине на първо четене в парламента до лятната ваканция. Димитров поясни още , че очаква в близките дни да има решение на съда за обявяване на Кремиковци в несъстоятелност.

По думите му се е появила нова оферта за облигационерите, според която всички дългове на комбината да минат за собственост и след оздравяването да бъде продаден. Според Димитров обаче, преговорите за тази оферта са в много начален стадий.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg