Откриха магистралния водопровод “Камчийски пясъци”

1072
Откриха магистралния водопровод “Камчийски пясъци”

Министър-председателят Сергей Станишев бе специален гост при приключването на стратегическия за община Долни Чифлик магистрален водопровод и участва в официалното му откриване. Дължината на водопровода е 21 км, стойността – 22 млн. лева, а финансирането е от “Комуналкредит Аустриа АГ”.

На церемонията присъстваха още министърът на регионалното развитие и благоустройство Асен Гагаузов, управителят на ВиК ООД Варна Валентин Вълканов и кметовете на общините Долни Чифлик, Бяла, Обзор и Аврен.

Заради неравномерното сезонно натоварване и спецификата на териториите, които новият водопровод захранва, ще се положат 2 успоредни тръби в един изход. Едната осигурява водните количества на териториите южно от с. Шкорпиловци, а другата снабдява с вода крайбрежните територии от село Шкорпиловци до курортния комплекс “Камчия”.

По време на откриването премиерът Станишев заяви, че днешното събитие е много важно за целия регион и е част от целенасочената политика на правителството. “Още от самото начало имаше доста проблеми с водоснабдяването на целия Черноморски регион. От 2006 г. до сега са реализирани проекти на стойност 85 млн. лева. Продължава работата по северното крайбрежие, обновяване на водопроводите в Аспарухово и Галата, изкупуване на язовира “Индже Войвода”, на чиято база ще бъде реализирано добро водоснабдяване. Целта ни е да имаме стратегия и целенасочена политика, за да не се налага да действаме екстремно”, завърши министър-председателят.

“Варна е получила много сериозна инвестиция за водоснабдяване от оперативната програма “Околна среда” на стойност 1.5 млрд. евро. Промяната ще става частично и поетапно”, обясни от своя страна министър Гагаузов. “Идейният проект за пречиствателна станция на “Златни пясъци” не е на достатъчно добро ниво и желанията за нещо друго може би ще трябва да бъдат отложени. Там не напразно е направена тази пречиствателна станция. Програмата “Околна среда” има заделени значителни средства, така че “Златни пясъци” ще има нова пречиствателна станция”, обясни Асен Гагаузов.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg