Отложиха делото САПАРД

822
Отложиха делото САПАРД

Софийски градски съд отложи делото "САПАРД" за 17 юни.

Причина за отлагането стана неявяването на адвоката на Марио Николов Менко Менков.

Днес адвокатът има друго дело в Районен съд Бургас. Съдът прецени, че това не е основателна причина и наложи на Менко Менков глоба от 500 лева. За следващото съдебно заседание съдът разпореди да бъдат осигурени резервни защитници за всеки от обвиняемите - Марио Николов и още 8 лица, обвинени, че са източили 7.5 млн евро по програма САПАРД. Това е на основание на влезлите в сила промени в НПК от 28 май. целта е да не се отлага делото.

БГНЕС припомня, че първи за скандалните злоупотреби с европари съобщиха разследващите от ОЛАФ, които визираха в доклада си групата "Стойков-Николов". Подсъдими по делото са Иван Иванов, Марио Николов и съпругата му Марияна, Радмил Петров, Петя Хаджииванова, Анна Шаркова, Григор Главев, Валентин Ангелов и Лазарина Георгиева. Според прокуратурата чрез документни измами и злоупотреби са присвоили средства по САПАРД.

Според обвинението в периода 2002 - 2005 г. като организирана престъпна група чрез използване на множество документи с невярно съдържание и без правно основание те са получили субсидии за около 7.5 млн. евро. Делото бе спряно през юни 2009 година заради участие на един от подсъдимите в парламентарните избори.

Прокуратурата твърди, че групата е източвала парите, като са представяли стари месопреработвателни машини за нови. В Софийски градски съд има и второ дело срещу Николов, като то е за изпиране на средства придобити от програма САПАРД.

Според прокуратурата обвиняемите са извършили документни измами и са злоупотребили със средства от програма САПАРД. Обвинителите смятат, че в периода 2002 - 2005 година като организирана престъпна група чрез използване на множество документи с невярно съдържание без правно основание те са получили субсидии по програма САПАРД за около 14 млн. лв. По делото са наложени обезпечителни мерки върху имоти на обвиняемите лица - запорирани са 32 банкови сметки и възбранени общо 41 недвижими имота на територията на страната.

СГС възобнови делото и му даде хода на 30 септември 2009 година, след като имунитетът на един от обвиняемите - Иван Иванов, беше прекратен заради неуспеха му на изборите като кандидат на партия ЛИДЕР.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg