Отложиха влизането в сила на Закона за търговския регистър за 1 януари 2008-а

338
Отложиха влизането в сила на Закона за търговския регистър за 1 януари 2008-а

Влизането в сила на Закона за търговския регистър се отлага за 1 януари 2008 г., вместо от 1 юли 2007 г., реши парламентът, който прие на първо и второ четене днес промени в закона, внесени от депутати от Коалиция за България, НДСВ и ДПС.

На първо четене измененията подкрепиха 113 депутати, а 7 се въздържаха, а на второ четене - 113 гласуваха "за", трима бяха против и двама се въздържаха.

С 25 гласа "за", 14 "против" и 81 "въздържал се" беше отхвърлено предложението на независимия депутат Елеонора Николова законът да влезе в сила от 1 октомври 2007 г. В мотивите на вносителите - Михаил Миков и Мая Манолова от левицата, Анелия Мингова от НДСВ и Йордан Цонев от ДПС, се посочва, че Агенцията по вписванията, която води търговския регистър, няма необходимата материална, организационна, персонална и информационна готовност за осигуряване на безпроблемното влизане в сила на закона от 1 юли 2007 г.

В доклада на комисията по правни въпроси пише, че депутатите от комисията са се обединили около становището, че предлаганите изменения са навременни поради реалната опасност започването на процеса на въвеждане на единен търговски регистър в страната да бъде провалено. Въпреки отлагането на влизането на закона в сила, компетентният държавен орган - Агенцията по
вписванията, не е направил необходимото, за да се осигури реалното действие на закона.

Депутатите настояват за отстраняване или оттегляне на ръководството на Агенцията по вписванията поради това, че не е създало необходимите условия за влизането на закона в сила и за неговото точно прилагане, пише в доклада на правната комисия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg